Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Évről évre egyre csúnyább a Király utca diszburkolata, amely 1984 novemberére készült el. A pécsi városüzemeltetési társaság szerint több dolog miatt nem lehet szépen visszatenni a köveket, amelyeket a cég szerint már sehol sem kapni. Mi azonban egy kis keresés után két helyen is találtunk...

Olvasónk hívta fel a figyelmet, hogy a Király utca burkolta egyre több helyen szedett-vedett. Látszik, hogy egy-egy munkálat után nem veszik a fáradságot, hogy az eredeti állapotot állítsák vissza. Az utcán végigsétálva jól látszik, hogy van olyan szakasz, ahol sikerült az eredeti kövek visszahelyezése, de sok helyen látszik, hogy az utolsó sornál jött rá a munkás, hogy nem jön ki a minta, ezért az utolsó darabokat már kettévágta, hogy beférjen. Olyan is van, ahol már meg sem próbálkoztak a térkő visszahelyezésével, inkább bebetonozták a lyukat.

Megkérdeztük a Biokomot, hogy mi a vélemény az utca állapotáról. A cég szerint ez így rendben van, tartalék kő már nincs, egyébként meg igen nagy munka lenne az eredeti állapot helyreállítása.

„Egy-egy ilyen munkafolyamat végén nem könnyű feladat a térkövek visszarakása, ugyanis – mivel a talajt megbolygatták – a felbontás után a térkövek nem illeszkednek vissza megfelelően a helyükre. Esztétikailag úgy lehetne a legjobb eredményt elérni, ha egy ilyen jellegű munkafolyamat végén az utca ezen szakaszát teljes szélességében felbontanánk és újraraknánk a térkövet. Ez a megoldás azonban jelentős pluszköltséggel járna, ráadásul ezt a fajta térkövet már nem is gyártják, csupán eltérő méretben és alakban, így beszerzésük szinte lehetetlen. Más típusú kövek használata pedig még ennél is furcsább képet mutatna. A helyreállítások után társaságunk minden esetben megvizsgálta a területet. Bár fontos az esztétikum, de ezeknél a projekteknél a botlásveszély elhárítása fontosabb feladat” – közölte a városüzemeltetési cég.

Az interneten nem kellett sokat keresni, gyorsan találtunk néhány áruházat, ahol ezek a méretű kövek természetesen ma is kaphatóak.

A Király utcát – akkori nevén Kossuth Lajos utcát – 1984-ben, azaz 38 éve kezdték felújítani. Akkor sokaknak nem tetszett a térkövezés, és az autós forgalom kitiltása sem. Volt, aki a kövezetért aggódott, amely végül bizonyított, hiszen már eddig is sokkal többet bírt ki, mint a 12 éve a kulturális főváros projekt keretében elkészült közterek némelyike.

Régi képek: Hungaricana/Dunántúli Napló