Címlap Közélet A védettségi ...

A védettségi igazolvány felmutatása olyan, mint amikor a dohányboltban elkérik a személyit

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Kossuth Rádióban kifejtette, hogy a híresztelésekkel szemben nem alkotmányellenesek a védettségi igazolványhoz rendelt jogok.

Az európai élvonalba tartozó magyar oltási kampánynak köszönhetően egyre többen kapják meg védettségi igazolványukat, a kormányzat pedig az újranyitás során bizonyos szolgáltatások igénybevételét a védettségi igazolványhoz kötné.

Nem alkotmányellenes

Péterfalvi Attila elmondta, hogy a NAIH álláspontja szerint a kormány döntése nem alkotmányellenes, ugyanis az adatkezeléshez számos dolog szükséges. Az egyik ilyen a jogi háttér, ezt a kritériumot pedig a jogalkotó teljesítette a jogszabályok meghozásával.

A NAIH elnöke ahhoz hasonlította a védettségi igazolvány esetét, mint amikor az ember bemegy a dohányboltba és elkérnek tőle egy olyan igazolványt, amin szerepel a születési dátuma.

Az adatkezelés során az igazolványt csupán megtekintik, nem pedig rögzítik, éppen ezért nem tartható az alkotmányellenesség vádja.

Európában is napirenden van a védettségi igazolványok bevezetése. A NAIH az európai fórumokon felvetette annak aggályosságát, hogy az uniós igazolványok kizárnának bizonyos vakcinatípusokat, ugyanis a vakcinák ily módon történő megkülönböztetése diszkriminációhoz vezet, ugyanakkor ez ellentétes az uniós szabályozással. A nemzeti védettségi igazolványok esetében ez a probléma nem áll fenn.

Hallgassa meg: