Címlap Hírek A pécsi Elefá...

A pécsi Elefánt: 133 éves városunk egyik legismertebb cégére

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A cégérek nem tűntek el, csak átalakultak a kor elvárásainak megfelelően. Ma már többségük jellegtelen, beleolvad a környezetbe. A régi míves darabokból alig tíz darab maradt a városban. Csemegéztünk!

A cégér vagy más néven céhjelvény a középkorban elterjedt reklámeszköz volt.

Üzlet vagy műhely elé jól láthatóan kiakasztott tárgy, vagy jelképes ábrázolás, amely jelezte a kereskedelmi vagy ipari tevékenységet. A cégér szó a német Zeiger (mutató) szóból származik.

A város legújabb cégére – Fellegvári András cipőkészítő

A 19. század közepéig a magyarországi városok és mezővárosok utcáinak jellegzetes tartozékai voltak a cégérek. Címerszerű jelképek voltak, azaz

egyszerűen, a mesterségre vagy a szolgáltatásra jellemző

módon jelenítették meg az adott foglalkozást. A lakatost például hatalmas kulcs jelenítette meg, a péket perec, a borbélyt cintányér, a bádogos műhelyét kanna, a kocsmát szőlőfürt.

Kulcskészítő cégére a két világháború között a Jókai téren

Végigjártuk a Pécs belvárosát, de nem sok ilyen cégér van a homlokzatokon. A legismertebb pécsi cégért viszont láthatjuk. A Jókai téri elefánt 133 éve hirdet, előbb fűszerboltot, majd az éttermet. A pécsi Elefántos ház elefántja eredetileg – ahogy azt korabeli képeslapokon és fotókon is látni – fekete volt, és az üzlet teljes neve is az volt, hogy

„Fűszerkereskedés a Fekete Elefánthoz”.

Az elefánt 133 éve Pécs ma is látható legrégebbi, felújításra váró cégére

Sajnos nem maradt meg a Király utca 9.-ben, a Hamerli vaskereskedés bejárata feletti cégér. A volt üzlet lakatosinast ábrázoló cégére 1945 körül nyomtalanul eltűnt, csak ez a fénykép maradt róla.

A volt Hamerli vaskereskedés a Király u. 9. alatt

Régi míves cégéreket a Király utcában és a Ferencesek utcájában azért még találtunk. Egy részüket továbbra is használják az üzletek saját emblémáival.

A Mézes Mackó cégére a Király utcában

Az amerikai hamburgerező igazán menőnek számított 1988-ban, 40 féle burger volt, a fél város a csodájára járt. Néhány év után kinőtte magát, ezért átköltözött a Megyeháza aljába, ahol 1998-ig működött. Tíz év alatt állítólag 10 millió hamburgert adtak el.

A megmaradt régi cégérek magukért beszélnek:

Az egyik legmívesebb cégér a Király utcában