Címlap Bulvár A világ legid...

A világ legidősebb tőkéje: több mint 450 éves a pécsi szőlő, de még most is szüretelnek róla

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint 450 évesre datálják Európa és talán a világ legősibb szőlőtőkéjét, ami hol máshol, mint Pécsett található. A törökök által behozott csemegeszőlő még ma is terem, viszont nemcsak erre lehetünk büszkék! A szőlőmatuzsálem mellett több olyan ősi fajta is van, ami rendkívül jól érzi magát városunkban. 

Pécsett több mint 1800 olyan fajtát gondoznak, ami egykor a Kárpát-medencében népszerű volt és több száz éve őseink is fogyasztották

Érdekesség, hogy régiónkban a szőlőtelepítés egészen Probusz császár idejére vezethető vissza. A 276-tól uralkodó római ha nem háborúzott, akkor Pannónia jólétéért dolgoztatta katonáit, mocsarakat csapoltatott le és az ő nevéhez köthető az első szőlővessző telepítése is a szerb-horvát határon elnyúló Tarcal-hegység lejtőin.

Pécsett a törökök szőlője még ma is terem

Ez a szőlőtőke több mint 450 éves és köszöni szépen, nagyon jól van

Jó nagyot ugorva az időben, a török hódoltság idejére teszik annak a szőlőtőkének a telepítését, ami még a mai napig megörvendezteti tulajdonosait.

Rosa Menna Di Vacca a fajta neve, amit a törökök egykor kedvenc csemegeszőlője lehetett. Hatalmas fürtjei akár 1,5 kilogrammot is nyomhatnak és igen, a mai napig élvezzük gyümölcseit

– mondta Teszlák Péter, a PTE Bortbirtok kutatója.

Több mint 450 éves, de akár több is lehet

A belvárosi családi ház udvarán, valamint a Lyceum utcában található szőlőtőke korát pontosan nem tudják meghatározni.

A Lyceum utcában bárki megcsodálhatja a több évszázados csemegeszőlőt

– Ez a szőlő Európában biztosan a legősibb, de sokan mondják, hogy a világon sincs még egy ilyen koros és jó állapotban lévő tőke – tette hozzá Teszlák Péter.

Pécs több pontján is találunk ősi szőlőt

Ezt a szőlőt még az építkezés során sem vághatták ki, csak azért, hogy megmaradjon az utókornak a többszáz éves matuzsálem

– Érdekesség, hogy erről az szőlőmatuzsálemről 40-50 évvel ezelőtt vágtak vesszőt, így újabb és újabb tőkéket telepítettek. Ez pedig jelenleg is megtalálható a Szentmiklóson, azaz Pécs nyugati domboldalán – árulta el a kutató.

Hihetetlen, hogy milyen túlélő a törökök tőkéje

– A nagy bogyójú csemegeszőlő, ha jó helyre van ültetve, akkor megsaccolni sem lehet, hány száz évig terem. Az ősi tőkéből kiindulva minimum 400 évig bírja, ami egészen elképesztő – mondta a kutató.

Pécsiek, legyünk büszkék a tőkékre!

Bár sok pécsi ismerte már ezt a történetet, azt valószínűleg kevesen tudják, hogy ezen ősi fajták megmentéséért évtizedek óta küzdenek is Pécsett. Létezik egy génbank, ahol több mint 1800 különböző tőkét nevelnek csak azért, hogy az egykor Kárpát-medencében fellelhető szőlőfajtákat megőrizzék az utókornak.

És hogy hol őrzik ezeket a “kincseket”?

Pécstől nem messze, Szentmiklóson. Itt található a PTE Borbirtok, azaz az a szőlő- és kutatóintézet, ami világviszonylatban is előkelő helyen áll.

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében több mint 1800 különböző tőkét őriznek

– Külön öröm számunkra, hogy egyre több borász keres fel minket csak azért, hogy a több száz évvel ezelőtti tőkéket telepítsék újra. Ezáltal őrzik meg a Kárpát-medencében egykor fellelhető fajtákat – mondta Teszlák Péter.