A koronavírusban elhunyt szülők gyermekeit segítik, Pécsett is történt tragédia

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint 600 gyermek vesztette el a koronavírus miatt egyik vagy mindkét szülőjét. Most Áder János köztársasági elnök és felesége szeretne segíteni. Országos összefogást indítottak: alapítványt is létrehoztak, amihez a Baranya Megyei Önkormányzat is csatlakozik! 

400 családban történt tragédia

A harmadik hullám idején: fiatalok, kisgyermeket nevelő szülők halnak meg és gyermekek maradnak árván.

Hetek óta azon gondolkodtunk a feleségemmel, hogy hogyan lehetne ezen a helyzeten segíteni. Kíváncsi voltam, hogy hány családot és hány gyermeket érinthetett ez a járvány: több mint hatszáz gyermekről van szó, és több mint négyszáz családról

hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök.

Az érintett gyerekeket legalább a nagykorúvá válásukig vagy addig, amíg szakmát, esetleg diplomát szereznek, segíteni kell anyagilag.

Az alapítvány jogi előkészítő munkálatai befejeződtek, elkészült már az alapító okirat; “jogi értelemben” az alapító Áder János, a felesége pedig a kuratórium tagja, valamint felkérte Bagdi Emőke klinikai szakpszichológust és Ürge-Vorsatz Diána fizikust is, akik igent mondtak.

Az államfő saját megtakarítása

Hozzátette, az alapítványt még nem jegyezték be – ezen a héten indul a bírósági eljárás -, így egyelőre adományt nem fogadhatnak. Az alapítvány ötmillió forintból indul, ami a köztársasági elnök szerint a “saját megtakarításuk”. Ugyanakkor Áder János abban bízik, hogy ismerősei köréből, akár még szélesebb körből is érkeznek majd támogatások.

Számítanak az önkormányzatokra és a polgármesterekre

Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok, a polgármesterek és a jegyzők segítsége nélkül ez a programot nem lehet sikerre vinni, hiszen ők ismerik az érintett családokat, és azt is, hogy pontosan milyen anyagi támogatásra van szükség.

Elmondta azt is, sokat gondolkodtak az alapítvány nevén, végül Regőczi István neve mellett döntöttek, mert a katolikus pap egész életében, már a második világháborút megelőzően is, árva gyerekekről gondoskodott.

Lapunk beszámolt arról, hogy Pécsen is gyűjtés indult olyan gyerekek számára, akik elveszítették szüleiket a koronavírus-járvány miatt:

Előző sztori

Végre! Javulnak a járványügyi adatok

Következő sztori

Ész megáll! Nem bírt várni, letörte a sorompót a türelmetlen sofőr Pécsett!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1