Címlap Közélet Tavaly átlagb...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Betonvezetékbe fúródó platángyökerek, 138 millió pohár víz és 24 meghibásodás egy nap alatt, minden héten egy osztálynyi látogató – A Tettye Forrásház a tavalyi év legérdekesebb eseményeit és történéseit gyűjtötte össze.

Csapadékos nyár, nőnapi csúcs
Bár a 2023-as kánikulában is nagy szükség volt a tiszta ivóvízre, a legmagasabb vízfogyasztás a nyári szezonon kívülre, nőnapra esett: március 8-án 27,7 millió liter ivóvizet használta fel Pécsen és környékén. (Ez a több mint 138 millió pohárnyi víz az ország teljes lakosságának egynapi folyadékbevitelét fedezné.) Az ivóvíz egyötöde a Tettye karsztból került a háztartásokba: a csapadékosabb évnek köszönhetően a forrás és a Mecsek gyomrában működő természetes tározó az elmúlt nyolc év legtöbb vizét adta.

Csőtörés csőtörés hátán
Az extrém időjárási körülmények a közműhálózatot sem kímélik, a nagy esőzések és a szárazság váltakozása a csöveket is kikezdi. Tavaly összesen 2813 meghibásodás, csőtörés elhárítása igényelt azonnali beavatkozást, ami napi 7-8 hibát jelent átlagban. Mozgalmas volt az évkezdet: január 4-én a napi átlag háromszorosával, 24 hibával kellett egy időben foglalkozniuk a szerelőknek. A szolgáltatást szinte mindig még aznap, néhány óra alatt helyreállították.

Előretörnek a platánok
Még a sokat látott szakembereket is meglepte az a látvány, ami egy karácsony előtt jelentkező szennyvízdugulás elhárításakor tárult eléjük. A Siklósi út alatt 3,5 méter mélyen futó, 90 évvel ezelőtt lefektetett beton gyűjtővezetékbe és aknákba az idő múlásával több oldalról fúródtak bele a környéken élő platánok karvastagságú gyökerei, amelyek 35 méter hosszan keresztül-kasul szőtték át a csöveket – teljesen eltorlaszolva a szennyvíz útját. Ugyan az ünnepek előtt elhárították a hibát, a hálózat teljes helyrehozatalához várhatóan a sérült szakaszok cseréjére lesz szükség.

Budzilla, a szörny
Meghibásodást a nem megfelelő csatornahasználat is okozhat. A vécébe, lefolyóba nem való tárgyakból összeállt Csatornaszörny figurája 2023-ban új formátumban is megjelent: helyi művészek csapata kartonpapírból, vécépapír gurigákból álmodta újra és háromperces stop motion animációval hozta mozgásba Budzillát.

Tovább segítve a felelős csatornahasználatot, júniusban interaktív bemutatóterem nyílt a pécsi szennyvíztisztító telepen. A látogatókat Budzillával, csatornarelikviákkal, vécéversekkel, aknafedlap-gyűjteménnyel váró kiállítás és szerelvénykert már a nyitást követő két hétben több mint 500 érdeklődőt fogadott.