Címlap Közélet Átveheti Gyur...

Átveheti Gyurcsány Ferenc Pécset, ez lehet az ára Péterffy támogatásának: többséget akarnak a DK-nak

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lapunk információi szerint hetek óta megy az egyezkedés a háttérben arról, milyen feltételek mellett támogassa, vagy ne támogassa a Demokratikus Koalíció Péterffy Attila újraindulását. Hivatalosan annyi biztos, hogy a DK még nem döntött arról, a saját jelöltjének tekinti-e Péterffyt, ezt kérdésünkre a párt megerősítette. Mint írták: „A Demokratikus Koalíció még nem döntött Péterffy Attila támogatásáról.”

Előlépne a fénybe

Belső forrásokból úgy tudjuk, a döntést azért halogathatják, mert

a DK a mostaninál jelentősen több képviselői helyre tartana igényt pécsett. magyarul ez azt jelenti, hogy a Demokratikus Koalícó AKARJA vezetNI Pécset, hiszen többségben lennének a baloldali szövetségen belül. Vagyis csak azokat a döntéseket tudná keresztülvinni a városvezetés, amire a párt is igent mond.

2019-ben a Péterffy mögött álló MSZP-s oligarchák meglehetősen jól keverték a lapokat, így ma minden fontosabb pozícióban MSZP-közeli szereplő ülhet, miközben a párt minden komolyan vehető mérés szerint már be sem tudna jutni a Parlamentbe. Mindezek mellett papíron ugyan pont annyi MSZP-s képviselő van, mint DK-s, ez azonban a valóságban nem így van, ugyanis vannak olyan „civil” képviselők – nem beszélve az MSZP-közeli Pécs Jövőjébe beolvasztott Momentummal és Jobbikkal, akik eközben az MSZP kifizetési listáján vannak. Ilyen például Ágoston Andrea, de önkormányzati cégből kaphat fizetést – és megélhetést – a nagycsaládos P. Horváth Tamás is. Tehát a valós arány ma a pécsi Közgyűlésben az, hogy a 3+1 DK-s képviselővel szemben 9+1 képviselő áll.

A pécsi Momentum – belső forrásaink szerint – teljesen az MSZP befolyása alá került, olyannyira, hogy jövőre nem is a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben indulhat majd Pokorádi és Sajgó, ahogy 2019-ben, hanem az MSZP-s Pécs Jövője részeként, és ez igaz lehet a jobbikos jelölt(ek)re is.

Kinek nagyobb?

A Pécs Aktuálnak nyilatkozó, a városvezetéshez közel álló források szerint lesz megegyezés a Péterffy mögött álló erők és Gyurcsány Ferenc között, de egyelőre még mindenki az „arcoskodásnál” és a „f.szméregetésnél” tart – fogalmaztak.

Péterffy Attila köre magabiztosságot sugall és belső mérésekre hivatkozva kommunikálják „népszerűnek” a mostani polgármestert, míg a DK erőforrásai, aktivistái, társadalmi támogatottsága nélkül egyetlen baloldali jelölt sem tud komolyan labdába rúgni Pécsen. Tehát az a baloldali jelölt, akit nem támogat Gyurcsány Ferenc, garantáltan elvérzik – ezzel mindenki tisztában is van. Úgy tudjuk,

a Péterffy mögött álló MSZP-s érdekkör szeretné fenntartani a jelenlegi erőviszonyokat és „modellt”, mert azzal mindenki jól jár – érvelnek -, de Gyurcsány Ferenc nagyobb szeletet szeretne a pécsi tortából, és nem a háttérben, hanem látványosan.

A nagy kérdés az, hogy ki meddig mer elmenni az érdekei érvényesítésének érdekében? Ebben pedig forrásaink véleménye eltér.

Meri, nem meri?

Forrásaink egy része szerint Gyurcsány nem meri meglépni, hogy ne támogassa „A BALOLDAL egyetlen esélyes” jelöltjét, vagyis Péterffyt Pécsen, és ráindítson egy DK-s jelöltet. Ezzel ugyanis maga ellen fordítaná a helyi és országos baloldali és kormányellenes sajtót, és a Fidesz-gyűlölők egy jelentős táborát.

Más vélekedés szerint azonban a DK már annyira erős a baloldalon, és mostanra nincs igazi vetélytársa sem, hogy Gyurcsány bármit megtesz, amivel tovább erősítheti a pártot, a sajtó pedig nem érdekli – van ugyanis sajátja, nem is egy. Emellett a pártelnök valóban hisz abban, hogy a Demokratikus Koalíció rövid időn belül komoly veszélyt jelenthet Orbán Viktorra, így van esélye visszatérni kormányzó erőként országosan.

Hallottunk olyan véleményt is, amely szerint Pécs lehet az egyik ugródeszka ahhoz, hogy az MSZP végleg elvérezzen országosan, a párt szavazóinak egy részét pedig örömmel szívná fel és integrálná a DK-valóságba Gyurcsány Ferenc.

Befutók és rajthoz állók

Úgy tudjuk, a 17 pécsi választókörzet többségében – köztük a baloldal számára biztosnak tekinthetőkben is – DK-s jelölteket szeretne indítani Gyurcsány Ferenc.

Információink szerint pedig különösen izgulahtnak majd Sík László Lajos (MSZP), Horváth Tamás (Öt Torony), Fürj Csaba (Jobbik), Schmuck Roland (MSZP), Ágoston Andrea (Öt Torony) és Pokorádi Gábor (Momentum) körzetében.