Címlap Közélet Belvárosi par...

Belvárosi parkolás: társadalmi vitát indít a pécsi városvezetés

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy hétig bárki véleményezheti az új parkolási rend tervezetét. A mostani városvezetés azt szeretné, hogy még zöldebb legyen a belváros és tényleg csak az hajtson be, aki ott lakik vagy halaszthatatlan dolga van. Így több minden változna. Mutatjuk! 

A legfontosabb változások a korlátozott forgalmú övezetekben:

–   Megszűnik az egy órára szóló behajtási engedély, csak teljes napra szóló engedély váltható.

–   Megváltoznak azonban a korábbi kedvezményezetti kör lehetőségei: csak a közérdekű feladatokat ellátó, a város működését biztosító szervezetek kaphatnak kedvezményeket, amelyeket a rendelet rögzíti, így azok megadása nem függ egyéni döntéstől.

–   Megszűnik az összevont behajtási és parkolási engedély.

–   Engedélyt csak a szervezet tulajdonában álló gépkocsira lehet, övezetenként külön-külön megvásárolni, magánszemélyeknek az összevont kedvezményes bérlet nem lesz elérhető.

–   Az órával ellátott, feladatalapú engedélyek megmaradnak, itt a felhasználók közé visszakerülnek a nappali szociális ellátást végző szervezetek, valamint bekerülnek a hajléktalanokkal foglalkozók és a védőnők.

–   Az övezetet rendszeresen használók, mint az itt lakók, itt tanulók élete nem változik meg januártól sem.

–   Nem változik a behajtási engedélyek ára, és az övezet iskoláiba, óvodáiba járó gyermekek szállítására vonatkozó szabályok is változatlanok maradnak.

A legfontosabb változások a parkolóövezetekben:

–   Megszűnik a csak az I. övezetre vonatkozó parkolási bérlet. A mindkét övezetre érvényes, összevont parkolási bérlet ára csaknem ötödével (190 ezerről 160 ezer forintra) csökken.

–   Nem változnak meg az övezetek, változatlan marad a parkolójegyek ára, és a II. övezetre szóló bérlet ára is ugyanannyi marad, mint eddig.

Társadalmi vita

2021 januárjától vezetnék be az új parkolási rendelet. A tervezetet társadalmi vitára bocsátották. A rendelettervezet szövege a gov.pecs.hu weboldalon megtalálható, véleményezhető.

Az észrevételeket, javaslatokat november 6-ig várják. Az új parkolási rendeletről várhatóan még idén dönt a közgyűlés.