Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Múlt héten nyílt felhívásban kezdte keresni a városüzemeltetési cég annak a pécsi, ikonikus pavilonnak tulaját, akinek két éve nincs engedélye az épületre. Azt írták, hogy bontsa el az építményt, mert ha ő nem, akkor a Biokom megteszi. Azóta újabb fejlemény történt: ha a pavilont el is bontják, az utasváró eredeti állapotában kerülhet vissza. 

 

Ahogy arról a Pécs Aktuál beszámolt:

a 1948-ban épített pavilon sok mindent megélt már. Volt benne villamostörténeti emlékeket őrző kiállítás, büfé és lángosozó is.

Nemrég azonban a pécsi városüzemeltetési cég annak eltávolításáról döntött, mert tulajdonosának két éve nincs rá engedélye. Az internetes, nyílt felhívásban még azt is közölték, ha nem történik változás 30 napig, akkor ők majd eltávolítják az ő költségére és megőrzik.

Újabb fordulat: jó lehet a végeredmény!

A Biokom az ominózus, nyílt felhívása után pár nappal újabb ELKÉPZELÉST közölt honlapján:

„A BIOKOM elképzelése, ha nem jelentkezik a tulajdonos és nem kívánja az építményt újra hasznosításba venni, akkor a társaság az elbontott pavilon eredeti formáját állítaná vissza, felújítva.” Az építmény utasváróként működne tovább.

A Biokom azért keresi az interneten a pavilon tulajdonosát, mert jogszabályi kötelezettsége a felhívás ilyen formában történő megjelentetése.

A Biokom a Pécs Aktuál kérdésére korábban leírta azt is: a pavilon korábbi budapesti tulajdonosa értékesítette az egységet egy sanghaji lakhelyű vevőnek, akit a mai napig nem sikerült fellelni.

Meixner Barna, a városüzemeltetési társaság ügyvezető igazgatója szerint a pavilonnal kapcsolatosan kialakult helyzet tarthatatlan, a pavilon jelenleg már külsejében sem hasonlít az egykori utasváróra, hiszen azt átalakították. Évek óta nincs funkciója, a lehúzott redőnyökkel pedig inkább városképromboló hatása van, mintsem bármilyen értéket képviselne.

Egyelőre nem közölte a társaság, hogy hogyan és mennyiből tudják fedezni a helyreállítást.

​A Pécs Aktuál pár napja írt egy kis múltidézőt: