Címlap Gazdaság Csizmadia: az...

Csizmadia: az állami támogatással élték túl a járványt az önkormányzati cégek Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ülést tartott pénteken az önkormányzat pénzügyi és ellenőrzési bizottsága, amelyről Csizmadia Péter, a testület elnöke számolt be a sajtó képviselőinek.

A legfontosabb, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan 2020-ban is stabilak tudtak maradni a városi cégek a rendkívüli körülmények ellenére – kezdte a politikus, aki szerint az idei évre vonatkozó üzleti tervek is teljesíthetők.

Éltek a lehetőséggel

A pécsi cégek éltek a kormány által indított gazdaságvédelmi akcióterv kedvezményeivel, fizetési könnyítésekkel, azaz a hitelmoratóriummal és a járulékkedvezményekkel – közölte Csizmadia. Noha a Pétáv osztalékfizetési ügye és a Tettye Forrásház bajos vezetőváltása nem könnyítette meg a helyzetüket, ketten együttesen mintegy egymilliárd forintos kedvezményben részesültek – magyarázta.

“A Biokom és a Tüke Busz viszont rendkívül alulfinanszírozott, ráadásul jelentős bevételkiesés sújtotta őket. Szerencsére a Biokomnál a korábbi városvezetés által elindított cégen belüli átszervezésnek köszönhetően több száz milliós bevétel keletkezett, amivel valamelyest kompenzálni lehetett a tavalyi évet”

– jelentette ki a bizottság fideszes elnöke.

Mindkét cég igénybe vette az önkormányzati támogatást, csakúgy, mint a Pécsi Állatkert – bár utóbbi társaságnál társadalmi összefogás is szükségeltetett a talpon maradáshoz.

A PNSZ és a Zsolnay Örökségkezelő szintén nehéz helyzetbe került, de az állam az év végén átutalta a kétmilliárdos támogatást annak ellenére, hogy gyakorlatilag nem volt kulturális esemény a városban

– közölte Csizmadia.

A pogányi repülőteret működtető városi cég továbbra is lélegeztetőgépen van, vegetál. Ha nem sikerül forgalmat generálni, akkor továbbra is ráfizetéses marad – részletezte az elnök.