Címlap Közélet Durván drágul...

Durván drágulnak a strandok

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

20–25 százalékkal drágul a strandolás országszerte a Fürdőszövetség szerint. Ezer forinttal többe kerülhet egyetlen belépő, mint tavaly. Az önkormányzati cégek másfél évig nem emelhettek a koronavírus miatt, most, hogy engedi a kormány, kivétel nélkül növelik áraikat. Mindenütt az energiaár-robbanásra, valamint a bérköltség megugrására hivatkoznak - írja az Index.

Brutális drágulást vezetnek be a strandokon,

ezer forinttal is többe kerülhet egyetlen belépő tavalyhoz képest.

Már múlt szombaton árat emeltek a gyulai várfürdőben. Szinte azonnal, ahogy lehetett. Június 1-jével lejárt a rendelet, amely a koronavírus-járványra hivatkozva másfél évig tiltotta, hogy díjat emeljenek az önkormányzati cégek. A fürdők 95 százalékát ilyen vállalkozások üzemeltetik Magyarországon.

A fürdők 2019-ről 2020-ra emeltek legutóbb árat, tehát már két éve, és azóta rengeteg olyan költségnövekedésük volt, amit nem tudtak érvényesíteni

– mondta Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója.

Egy négytagú család tízezer forint alatt nem lép be a fürdőkbe

Gyulán 2650 forintról 3200-ra drágult a felnőtt napijegy élménymedence és szaunahasználat nélkül, amelyekkel együtt jóval drágább. Budapesten múlt szerdán emelték az árakat. A Paskál fürdőbe a hétvégi napokon több mint 10 ezer forintért mehet be egy 4 tagú család, ez 900 forinttal több a korábbinál. A belépők 8,7, a bérletek 10–14 százalékkal drágultak a fővárosiak legkedveltebb strandjain. A történelmi fürdőkbe, amelyeket többnyire külföldiek látogatnak, 20 százalékkal magasabb áron lehet bejutni.

A magánvállalkozások korábban is emelhettek árat. A mosonmagyaróvári Flux Thermal Spa nevű fürdőben márciustól kérnek 10 százalékkal többet a belépőkért – egy felnőttől 4200 forintot. Az áremelésnek viszont még nincs vége – írja a lap.

Sajnos a költségek megeszik a fürdőt, még egy 10–15 százalékos emelésre szükségünk van, hogy a fürdőt életben tudjuk tartani

– mondta Husz Szilvia értékesítési vezető.

Kivétel nélkül emel árat az összes fürdő

A Fürdőszövetség szerint nincs kivétel. Ahol nem az elmúlt 10 napban változtattak, a következő néhány hétben emelnek majd az árakon.

Drasztikusabb áremeléseket fogunk tapasztalni, ami azt jelenti, hogy nem 5-10, hanem 20-25 százalékos, néhány jegytípus esetében még ennél magasabb áremelésről is lesz

– vázolta fel a drága jövőt Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára az Indexnek.

Arra hivatkoznak, hogy szinte minden sokkal többe kerül a fürdők üzemeltetőinek: két-háromszorosára drágult az energia, és megugrottak a bérköltségek is az idei, majdnem 20 százalékos minimálbér-emelés hatására.

A NYÍLTVÍZI FÜRDŐK ESTÉBEN VALAMIVEL VISSZAFOGOTTABB A DRÁGULÁS,

mivel ott nem kell vegyszereket használni. Ennek ellenére a Balaton partján is júliusig átlagosan 10–15 százalékkal emelkedhet a strandbelépők ára tavalyhoz képest.

(via Index.hu)