Címlap Közélet Elhunyt Sólyo...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

81 évesen elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár – közölte a volt köztársasági elnök titkársága az MTI-vel vasárnap. Sólyom László „óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után” hunyt el – áll a közleményben.

1942. január 3-án született Pécsen. Jogi tanulmányait szülővárosában végezte, majd bírósági fogalmazóként kezdett dolgozni, miközben könyvtárosi képesítést is szerzett. 1966-tól a jénai egyetemen kapott állást, a polgári jogi tanszéken volt tanársegéd, és német polgári jogból is doktorált.

Később a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Állam- és Jogtudományi Intézetében és az Országgyűlési Könyvtárban volt tudományos kutató. 1983-tól az ELTE jogtudományi karának polgári jogi tanszékén egyetemi tanár, 1996-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, 2002-től az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem egyetemi tanára is volt. Kutatási területe: a polgári jog története, összehasonlító polgári jog, alkotmányjog.

1989. november 23-tól alkotmánybíró, kilenc évig az Alkotmánybí­róság elnöke volt.

Az Országgyűlés 2005. június 7-én az 1989-ben kikiáltott Magyar Köztársaság harmadik elnökévé választotta. Jelölését a Védegylet javasolta, majd a Fidesz és az MDF is támogatta, megválasztására a harmadik fordulóban került sor, amikor már a kétharmados helyett az egyszerű többség is elegendő volt. Köztársasági elnöki beiktatási ünnepségét augusztus 5-én tartották a Sándor-palota Tükörtermében, hivatalát 2010. augusztus 5-ig töltötte be.

Sólyom Lászlóról Orbán Viktor is megemlékezett közösségi oldalán

Fotó: Mti/Kovács Tamás