Címlap Közélet Elmarad az au...

Elmarad az augusztus 20-i állami tűzijáték (is)

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A járványügyi védekezés miatt elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is, az egyetlen kivétel a tisztavatás lesz - jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki elárulta azt is, hogy a focimeccs és a koncert között a különbség az alkoholfogyasztás mértéke.

Gulyás Gergely indoklásként azt mondta, a fertőzés veszélyét leginkább az ilyen tömegrendezvények hordozzák magukban.

A miniszter hozzátette, ha lehet, akkor később megtartják ezeket az ünnepségeket, de idén nagy valószínűséggel teljes egészében elmaradnak.

A szocialista párt felszólította a kormányt, hogy az augusztus 20-ai ünnepség elmaradása miatt felszabaduló összeg egy részét adja oda a fővárosi önkormányzatnak a Lánchíd felújítására, a maradékból pedig tegyék ingyenessé a fizetős strandokat.

Gulyás azt is mondta az Index szerint, hogy

AUGUSZTUS 15-IG MARADNAK A KORLÁTOZÁSOK AZ 500 FŐNÉL NAGYOBB RENDEZVÉNYEKRE, A TOVÁBBIAKRÓL VISZONT JÚLIUS 29-ÉN DÖNTENEK.

A tömegrendezvényekre vonatokozó döntés azt jelenti, hogy csak július végén dőlhet el több tucat, nyár végére szervezett tömegrendezvény sorsa. Mivel augusztus utolsó hetére szerveznek egy csomó könnyűzenei fesztivált (B. My Lake, Strand, Fishing On Orfű, EFOTT, Veszprémi Utcazene Fesztivál, SZIN, Kolorádó), a kormány döntése még rosszabb helyzetbe hozta a szervezőket, hiszen alig két hetük marad igazodni a kormány döntéséhez. Ha a kormány elutasítja a korlátozás feloldását, az elképesztő terheket ró azokra az eseményekre, amelyeket a járvány miatt későbbi időpontokra tettek át – írja a lap.

Gulyás szerint ugyanakkor ma több érv szól amellett, hogy július végén se legyenek enyhítések. Hozzátette,  ha augusztus végére sem változik a vírushelyzet, akkor a kormány be tud vezetni egy olyan támogatási programot, ami a magyar zeneipart támogatja, így a kormány nyitott arra, hogy segítse a szektort az elszenvedett veszteségek miatt.

Van egy nagy különbség a focimeccs és a zenés rendezvények között: az alkoholfogyasztás,

így pedig kevéssé tartják meg a távolságot az emberek a rendezvényeken, indokolta Gulyás a döntést, miután megkérdezték tőle, meccseket miért lehet tartani, rendezvényeket pedig miért nem – tudósított a lap.