Címlap Videó Haltorta és s...

Haltorta és szülinapi tréning is volt a két pécsi fóka ötödik szülinapján!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Június 16-a különleges nap a pécsi állatkert életében! A mai napon lett ugyanis öt éves az állatkert két borjúfóka lakója, Donka és Bonifác. Szülinapi (hal)torta, sok vendég, és látványetetés is volt a fóka-zsúron!

Dr. Jakab Ferenc, a Természettudományi Kar dékánhelyettese az eseményen elmondta, hogy azért olyan különleges ez a születésnap, mivel mind a két állat teljesen másik országban, más állatkertben születtek. Bonifác a nyíregyházi-, míg Donka egy németországi állatkertben született.

Még 2019-ben kezdte el a pécsi állatkert az “örökbefogadó szülők” program sorozatot, aminek a keretében egy-egy intézmény, szervezet vagy cég fogadhat örökbe egy állatot. A Természettudományi Karnak végül Bonifácra esett a választása.

– A vezető értekezleten azonnal beszélgetni kezdtünk róla, hogy egyből Bonifácot kellene örökbefogadni – tette hozzá Jakab Ferenc.

Jakab Ferenc hozzátette, hogy rengeteg közös programot terveznek a Pécsi Állatkerttel, augusztus 20-21-én rendezik meg az állatkert 60. születésnapja különböző programok keretein belül, illetve augusztus 28-29-én pedig az állatkertek éjszakája lesz megtartva. Mind a két események aktívan részt fog venni a Természettudományi Kar – tette hozzá a pécsi virológus professzor.

Siptár Dávid, a pécsi állatkert igazgatója hozzátette, hogy az idei év egy speciális év a pécsi állatkert életében a 60. születésnap alkalmából. Hatvan évvel ezelőtt a pécsi állatkert a pécsi emberek összefogása, ereje és közös akarata építette fel – mondta el az állatkert igazgatója.

Kiemelte, hogy a koronavírus járvány okozta zárlat miatt nagyjából 30 ezer látogatótól esett el az állatkert eddig idén, viszont mióta ismét megnyithatták a kert kapuit, azóta javulni látszódik a helyzet és köszönetét fejezte ki minden látogatónak, aki támogatja a jelenlétével az állatkertet.

– Minden egyes megvásárolt jeggyel nem csupán egy turisztikai látványosságon vesznek részt az emberek, hanem ezzel az állatkertet és annak lakóit is támogatják – fogalmazott az igazgató.

Végezetül pedig az állatkert gondozói érkeztek meg pár vödör friss, hideg hallal, hogy a születésnaposokat – együttesen a tömeggel megköszönthessék, amit egy fókratréninggel kötöttek egybe.