Címlap Baranya Ez igen: igaz...
Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A komlói önkormányzat belevágott az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb kulturális beruházásába: a dinoszauruszok korának koncepciója mentén, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény épülete a pincétől a padlásig megújul.

Komlón a könyvtár és a muzeális gyűjtemény közös épületben, együtt gondolkodva és dolgozva várja a látogatókat. Az intézmény stratégiájának középpontjában a Komlosaurus carbonis áll, amely a jura kori Mecsekben élt, és hazánkban az elsőként azonosított dinoszauruszként tartják számon.

Középpontban az őslények

A tervezett beruházás során 1700 négyzetméteren korszerűsítik az épületet, valamint 470 négyzetméteren tetőtér-beépítéssel további hasznos négyzetméterekkel bővül az intézmény.

A projekt fő célja, hogy a turisztikai profilt és a kínálatot bővítse városunkban. Nem titkolt szándékunk, hogy a rozsda jelzőt országosan is levesse magáról Komló úgy, hogy közben ápoljuk és tiszteljük a bányászathoz köthető hagyományainkat

– fogalmazott Polics József polgármester.

A tetőterében látványos installációk adnak betekintést a 200 millió évvel ezelőtti Mecsek hegység életébe, dinoszauruszok közt sétálhatunk, láthatjuk pusztulásukat, és az egymást követő földtörténeti korszakokon keresztül utazva meglelhetjük a fekete gyémántot, amelyet egy valósághű, virtuális bányából – ezer veszéllyel dacolva – hozhatunk a felszínre.

Emellett minden igényt kielégítő, modern kiállító- és előadóteremmel gazdagodik az épület, amelyhez továbbá konyha, mellékhelyiségek és ruhatár fog kapcsolódni. A teljesen megújuló arculat részét képezi egy dizájnos recepció, illetve egy ajándékbolt is.

A ma közgyűjteményei csak akkor maradhatnak talpon és tudják felvenni a versenyt a kor kihívásaival, ha idejében felismerik, hogy változniuk kell, és készen állnak a változásra. Meg kell őrizniük a rájuk bízott tudást, de a tudás átadásának módjában és őrzésében, a folyamatos érdeklődés fenntartásában új módszereket kell alkalmazniuk

– tette hozzá Steinerbrunner Győzőné intézményvezető.

A magas színvonalon, kielégítően működő közgyűjtemények pozitív gazdasági változást hozhatnak a város életébe, növelhetik a turisztikai vonzerejét, amelyet több, egymással párhuzamosan futó beruházás erősíthet Komlón.