Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A PTE PEAC Rolling Basket csapatát hárman képviselték a magyar kerekesszékes kosárlabda-válogatottban, amely a bosnyák fővárosban, Szarajevóban szerepelt az összevont B- és C-divíziós Európa-bajnokságon.

Mindössze négy éve alakult meg Pécsett a kerekesszékes kosárlabdacsapat, a PTE PEAC Rolling Basket. Tagjai szenvedélyesen, nagy odaadással űzik a sportágat, a keddi és pénteki edzéseken rendszerint tíz-tizenketten jönnek össze a Nemzeti Kosárlabda Akadémián, amely befogadta őket. Hazánkban egyelőre gyerekcipőben jár ez a kezdeményezés, a bajnokságot például mindössze négy együttes alkotja (legutóbb Nyíregyházán hívtak életre egyet) – miközben a törököknél, akik az Eb-n bucira vertek mindenkit, hatvannégy csapat működik!

A magyar válogatott is ott volt a szarajevói kontinenstornán, és a Magyar András szövetségi kapitány által irányított csapatban három elnyűhetetlen pécsi sportember is helyet kapott: Benedek Márkó, Klaics Gábor és Vojtek Aurél. Hármójuk közül végül csak előbbi kettő játszhatott, mert az itthon 1997 óta rokkantnyugdíjasnak, mozgássérültnek számító Vojteket az alkalmazott pontrendszer alapján egészségesnek minősítették, így asszisztens edzőként számítottak rá a szakmai stábban.

– A nemzetközi mérkőzéseken egytől négy és félig pontozzák a játékosokat, utóbbi jelenti a legegészségesebb kategóriát. Én még ennek sem feleltem meg, még egészségesebbnek minősültem – mondta mosolyogva a Pécs Aktuálnak Vojtek Aurél, hozzátéve, hogy a szabályok szerint a pályán egyszerre „14 pont” játszhat.

A magyarok hét meccset játszottak az erős mezőnyben, s bár egyszer sem tudtak nyerni, nagyon hasznos volt számukra a torna, hiszen láthatták, hol tartanak az ellenfelek, hová és miben kell fejlődniük. A három pécsi szerepvállalásából pedig a PEAC csapata is biztosan profitálni fog.

– Nagyon hasznos volt számunkra az Európa-bajnokság, rengeteg tapasztalattal lettünk gazdagabbak, amit igyekszünk majd a pécsi csapatnál hasznosítani. Csodálatos hangulat volt, nagyon élveztük. Felemelő volt megélni a bemutatásokat, a magyar Himnuszt és azt, hogy címeres mezben játszhattunk!

A három pécsi muskétás: Klaics Gábor (elöl), Benedek Márkó (balra) és Vojtek Aurél