Címlap Közélet Fideszes tech...

Fideszes technikával tolják az előválasztási kampányt Pécsett (is)!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sorban jelentik be az ellenzéki előválasztás potentátjai, hogy órák, percek, sőt szinte másodpercek alatt gyűlt össze az előválasztáson való induláshoz szükséges kellő számú aláírásuk! Ilyen hírekkel van tele a sajtó lelkesebbik fele is, amely legalább annyira izgulni látszik az előválasztásért, mint a jelöltek maguk.

Pécsett elsőként az LMP-s Keresztes László Lóránt jelentette be, és küldött sajtóközleményt is arról, hogy pillanatok alatt összejött a kellő számú szignója, de nem áll meg, gyűjt tovább.

Karácsony Gergely is ezzel a jó hírrel jelentkezett:

Legutóbb még nagyon aggódtak emiatt

Ha valakit érdekel a politika, és figyelmesen is követi azt, jól emlékezhet arra, hogy szinte már-már „tradícionálisan” a Fidesz az a párt, amely elsőként szokta bejelenteni, hogy összeszedték az induláshoz való aláírásokat. Ez az elmúlt választások mindegyikén így történt; de akkor még az ellenzék rettentően aggódott emiatt.

Az előválasztás tisztaságáért felelős Magyar György ügyvéd például egy teljes blogbejegyzést szentelt a témának 2018-ban, az ellenzék pedig „Kubatov-listák” gyártásával riogatott.

Akkor Magyar azt írta egyebek mellett rendkívül hosszú és jogi részletekkel teletűzdelt írásában, hogy

Egyetlen nap alatt összeszedték a fideszes jelöltek az április 8-i választáson való induláshoz szükséges számú ajánlást. (…) Ennek ellenére azt ígérik, folytatódik az aláírásgyűjtő kampány, de vajon milyen íveken, s bejelentették-e az adatkezelést az adatvédelmi hatóságoz?

Az ügyvéd azon aggódott, sőt figyelmeztetett mindenkit, hogy

ez könnyen törvénysértő lehet”. És szerinte a Fidesz „öngólt lőtt azzal, amikor célul tűzte, hogy egyetlen nap alatt összegyűjti mind a 106 egyéni jelölt indulásához szükséges ajánlásokat.”

Mi végre ez a nagy sietség?

Ezt csak tippelni tudjuk. Talán nem lövünk nagyon mellé, ha azt állítjuk, a nagy sietség és

hipergyors bejelentések célja annak mutatása, hogy mekkora iszonyatosan nagy támogatás áll az adott jelölt mögött: szinte vele egy ritmusra lélegzik a társadalom.

Hogy ez valóban így van-e, vagy az egész rohamtempósdi egy politikai marketingtrükk, és kampányfogás (pont úgy, ahogy a Fidesznél is az gyaníthatóan), az legkésőbb 2022 tavaszán úgyis kiderül majd.