Címlap Közélet Forró a hangu...

Forró a hangulat a Budapest Pride felvonuláson: felkészül Pécs!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

27. alkalommal startolt el az LMBTQ jogokért való felvonulás, kiállás Budapesten, Pécsett szeptemberben lesz a második. A nyár legbrutálisabb napja van éppen ma, 40 fok fölött van a hőmérséklet: forróság van; ez átjön a hangulaton is.

Okkal vonulnak 

Évről évre számos kritika éri a felvonulást, a legtöbbször talán az szokott elhangzani, hogy „minek kell vonulgatni, a heteroszexuálisok sem parádéznak a városban”. A Budapest Pride elnöke erre reagálva az Indexnek tisztázta, hogy a heteroszexuálisok azért nem vonulgatnak az utcán a jogaikért, mert azoktól nincsenek megfosztva. Ha szeretnének, összeházasodhatnak a szerelmükkel, vállalhatnak gyereket, és a mindennapokban semmilyen diszkrimináció nem éri őket.

Mi is akkor lennénk a legboldogabbak, ha a jogainkért nekünk sem kellene tüntetni, és azokat csak úgy szimplán biztosítaná az állam, de sajnos mi okkal vonulgatunk immár huszonhét éve, és az ideális helyzettől talán messzebb vagyunk, mint korábban bármikor

– mondta Radványi Viktória a lapnak, utalva egyrészt a szerintük melegellenes pedofiltörvényre, ami álláspontja szerint „pusztán egy politikai furkósbot”, úgy véli, a jogszabály gyakorlati haszna egy év távlatából sem látszik.

Az LMBTQ-közösségben emellett szintén kiverte a biztosítékot az, hogy a választások napján tartott gyermekvédelmi népszavazás bár érvénytelen lett, azt a kormány a nem szavazatok kimagasló aránya miatt mégis politikai felhatalmazásként értelmezte.

Miközben a magyar társadalom egyre tájékozottabb az LMBTQ-ügyekben, és a többség maximálisan tisztában van azzal, hogy a legtöbb homoszexuális fiatal heteroszexuális családban nőtt fel, és nem azért vonzódik a saját neméhez, mert azt népszerűsítették neki, a fenti események miatt a társadalom egyes szélsőséges, könnyen radikalizálható csoportjai feljogosítva érzik magukat, hogy a kirekesztő, gyűlölködő gondolataikat tettekké kovácsolják

– mondta a Budapest Pride elnöke az Indexnek. Hozzátette, hogy nap mint nap kapnak leveleket arról, hogy valakit megvernek, leköpnek vagy kitesznek a kollégiumból, albérletből, pusztán azért, mert kiderült, valamely szexuális kisebbséghez tartozik.

„Szintén sok érintett ír nekünk arról, hogy bár korábban meg sem fordult a fejében, hogy külföldre költözzön, az elmúlt egy évben úgy érzi, céltáblává vált, amit egyre nehezebben tud elviselni” – egészítette ki Radványi Viktória.

A Holdról is látszani akarnak

A területfoglalás miatt idén az LMBTQ-közösség menete a Dráva utcától indul dél felé, majd a Carl Lutz, valamint az id. Antall József rakparton végigvonulva elhalad a Parlament épülete előtt, aztán a Zoltán utcába fordul, és a rendezvény a Szabadság téren piknikkel, beszédekkel, civil faluval zárul, ebben a cikkben térképen is bemutattuk a pontos útvonalat.

A szervezők korábbi közleményükben azt írták: 

„Több tízezer ember fog megmozdulni és kiállni az LMBTQ-jogokért. Hangosabbak leszünk, erősebbek, a Karmelitából, a Holdról és még a Szíriuszról is látszani fogunk”.

Aki szeretné élőben követni az eseményeket, az IDE KATTINTVA nézheti.

Pécsett is lesz felvonulás

Ahogy arról a Pécs Aktuál beszámolt, idén is lesz Pécs Pride, mégpedig szeptember 17-re, szombatra tervezik a második ilyen felvonulást. Tavaly – az első Pécs Pride – idején többen is attrocitásoktól tartottak, hermetikusan lezárta emiatt a rendőrség Pécs belvárosának nagy részét, de végül egy erőtlen megmozdulást leszámítva, békésen és jó hangulatban telt el az esemény.