Címlap Közélet Három tanár f...

Három tanár folytatja a polgári engedetlenséget a pécsi művészeti gimiben

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három tanár továbbra is a polgári engedetlenség eszközeivel támogatja a pedagógusok követeléseit a Pécsi Művészeti Gimnáziumban.

Miután november 30-án három fővárosi gimnázium nyolc tanárát bocsátották el, akik polgári engedetlenséggel álltak ki a sztrájkjoguk csorbításával szemben, a Pécsi Művészeti Gimnázium hat tanára úgy döntött, hogy maguk is a polgári engedetlenség módszerével tiltakoznak a budapesti kollégák leépítése miatt, így december 6-ától nem tartották meg óráikat a gimnáziumban. Mindennek az lett a következménye, hogy a drámajátékot és színészmesterséget oktató Tölgyfa Gergelynek december 20-ától el kellett hagynia az iskolát: a 34 esztendős pedagógus próbaidős szerződéssel dolgozott a gimnáziumban, és a Pécsi Tankerületi Központ nem hosszabbította meg épp lejáró kontraktusát.

A Népszava szerint másnap elkezdődött a téli szünet, akkor még bizonytalan volt, hogy januártól folytatják-e engedetlenségüket Tölgyfa Gergely társai, s ha igen, akkor az iskola miképp oldja meg a nem tanító pedagógusok pótlását. A Népszava megkeresésére az iskola igazgatója, Gosztomné Ivsics Eszter elmondta, hogy két kollégája továbbra sem tartja meg óráit. Ők mindketten osztályfőnökök, ráadásul egyikük, Bosák Levente az intézmény egyik igazgatóhelyettese. Az ő óráikat és Bosák helyettesi feladatait szétosztották a kollégák között, és ezt tették Tölgyfa Gergely tanóráinak egy részével is. A diákokat képzőművészet, színház, zene és tánc szakon oktató gimnáziumban meg tudták oldani házon belüli a helyettesítést, ám ez – várhatóan – túlórázással jár majd.

A pécsi tankerület nem gyakorolt nyomást az iskola irányítóira annak érdekében, hogy az engedetlenkedők újra tanítsanak, és egyelőre nincs arról szó, hogy a tiltakozókkal szerződést akarna bontani a munkáltató

– mondta. Emellett az iskola a következő napokban tudja meg a tankerülettől, hogy vehetnek-e fel pedagógusokat a kieső munkatársak helyettesítésére. A novemberben polgári engedetlenséget hirdető pécsi pedagógusok közül hárman január 9-étől újra tanítanak, egyikük azonban továbbra is a polgári engedetlenek közé sorolja magát, tiltakozását azzal jelzi, hogy nem tölti ki a naplót, noha ez is munkaköri kötelessége (lenne).