Címlap Közélet Háromszoros s...

Háromszoros segítséget ígér az időseknek a pécsi Fidesz

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új, komplex programmal állt elő Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője.

Az idősebb generáció számára a pécsi Fidesz szerint három pilléren nyugvó szolgáltatást szükséges nyújtania az önkormányzatnak:

  • a lakhatás,
  • a korai egészségügyi szolgáltatások
  • és az aktív időskor lehetőségének biztosítását.

A legfontosabb a lakhatás és a személyes gondoskodás kérdése – közölték közleményükben.

A szociálisan rászoruló, legnehezebb helyzetben lévő pécsi idősek számára bővíteni szükséges a férőhelyek számát a megfelelő minőségű szociális otthonokban. Azok számára pedig, akik rendelkeznek megtakarítással, az önkormányzatnak egészségügyi és komfort szolgáltatásokat is nyújtó, térítéses formájú nyugdíjas apartmanházak igénybevételének lehetőségét kell biztosítania – közölte Csizmadia Péter.

A pécsi Fidesz frakcióvezetője azt ígérte, hogy

„minden városrészben, klubházak kialakításával, időskori sportolási, kulturális és szabadidős lehetőségeket fognak biztosítani”, valamint már 50 év fölött lehetővé kell tenni a rendszeres egészségügyi szűrési feltételeket, mert a korán felismert problémák orvosolhatóak.


Csizmadia teljes közleményét itt lehet elolvasni:

„Csizmadia Péter: Legyen Pécs olyan hálás gyermek, aki gondoskodik időskorú polgárairól!

Felnőttként minden gyermek kötelessége, hogy meghálálja azt a sok jót, amit szüleitől kapott. Igaz ez városunkra is, amely minden pécsi polgár közös gyermeke.

Élhető városról nem csak a helyi gazdaság fejlettsége vagy a tömegközlekedés állapota szempontjából beszélhetünk. Ugyanilyen fontos, hogy azok is megtalálják a mindennapokban a közösséghez tartozás élményét és a megfelelő közszolgáltatások lehetőségét, akik lassan maguk mögött hagyják legaktívabb éveiket. Ennek a célnak megfelelni az egyik legfontosabb feladata az önkormányzatnak. Szerintünk négyévente egy koncertnél jóval többet kell tenni tehát a nyugdíjas kort elérőkért.

Az idősebb generáció számára álláspontunk szerint három pilléren nyugvó szolgáltatást szükséges nyújtania az önkormányzatnak: a lakhatás, a korai egészségügyi szolgáltatások és az aktív időskor lehetőségének biztosítását.

A legfontosabb a lakhatás és a személyes gondoskodás kérdése. A szociálisan rászoruló, legnehezebb helyzetben lévő pécsi idős polgártársaink számára bővíteni szükséges a férőhelyek számát a megfelelő minőségű szociális otthonokban. Azoknak a pécsieknek pedig, akik nyugdíjas éveiket nem családjuk kötelékében töltik, de rendelkeznek megtakarítással, az önkormányzatnak egészségügyi és komfort szolgáltatásokat is nyújtó, térítéses formájú nyugdíjas apartmanházak igénybevételének lehetőségét kell biztosítania. Ezek, egymásra épülve, a rendszer gazdasági fenntarthatóságát is biztosítani fogják.

Ma már orvosszakmai tény, hogy az egészségügyben a rendellenességek korai felismerése és kezelése a legfontosabb feladat az eredményes gyógyításhoz. Éppen ezért időben el kell érnünk mindenkit. Már 50 év felett rendszeres szűrési lehetőségekkel és ismertető kampányokkal szükséges bevonni a pécsieket ebbe a korai gyógyító folyamatba. A mainál jóval tudatosabb szakmai munkára van szükség.

A legjobb gyógymód a betegség megelőzése. A megelőzésnek fontos eleme, hogy időskorban is aktív, közösségi életet élhessenek a pécsiek. Ezért minden városrészben, klubházak kialakításával, időskori sportolási, kulturális és szabadidős lehetőségeket fogunk biztosítani, ezzel erősítve és támogatva a helyi közösségeket.

Legyen Pécs olyan hálás gyermek, aki gondoskodik az őt egy életen át nevelő, óvó polgárairól!”

Fotó: Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője (Forrás: pécsi Fidesz)