Címlap Közélet Itt a döntés:...

Itt a döntés: a harmadik oltáshoz kötik a védettségi igazolvány érvényességét

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az aktuális járványhelyzetről tartotta szokásos heti sajtótájékoztatóját Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A járványügyek voltak fókuszban a kormányülésen

A járványügyekkel foglalkozott leghosszabban a kormány a tegnapi kormányülésen – kezdte mondandóját Gulyás Gergely. Ha szükséges, tudják növelni a kórházi kapacitást. A harmadik oltások számát tekintve elsők vagyunk Európában.

Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akcióhetet – jelentette be a kancelláriaminiszter, felkérték az operatív törzset, hogy a következő hónapokban dolgozzák ki azt a rendszert, amiben oltási akciónapokat rendezhetnek.

A harmadik oltáshoz köthetik a védettségi igazolvány érvényességét

A kormány kérésére az operatív törzs vizsgálja, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz kötődjön, erről az operatív törzs egy héten belül dönthet; de Gulyás szerint időt kell hagyni azok felvételére, így ha tippelni kell, akkor januárt mondana az új szabályozás kezdetének. A harmadik oltás felvétele azért létfontosságú, mert 3,7 millió ember védettsége december 10-én lejár (mert letelt a második oltást követő hat hónap.), őket az általuk megadott elérhetőségek valamelyikén személyesen fogja felkeresni a kormány, hogy vegyék fel a harmadik koronavírus elleni vakcinát. 

Pfizerrel oltják a gyerekeket

Az 5-11 évesek oltásával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy kétmillió oltás érkezik december 13. után a gyerekek számára, így hamarosan el is kezdődhet a gyerekek oltása Pfizer-vakcinával.

Lesz kötelező oltás?

Gulyás amondó, hogy nemzeti hatáskörben kell döntést hozni a kötelező oltásról, de nem baj, ha a Bizottság ajánlásokat fogalmaz meg róla. Magyarországon a munkáltatók előírhatják a munkavállalók számára az oltást, vannak olyan területek, ahol kötelező is, például az egészségügyben.

Minden önkormányzatnak járhat a rezsicsökkentés

Kérni kell az egyetemes szolgáltatást és akkor automatikusan jár az önkormányzatoknak a rezsicsökkentés, az egyetemes szolgáltatói ár 31 forint, ez vonatkozik a kis- és közepes vállalkozásokra is. Akár már ma megjelenhet az erről szóló rendelet.