Címlap Koronavírus Sajnos rekord...

Sajnos rekordszinten a 15 év alatti gyerekek fertőzöttsége

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak a kórházakban, ezért már nagyon várják az eljárásrendet az 5–12 évesek oltásához – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az Infostartnak.

Két hét alatt megháromszorozódott, és rekordszinten van a 15 év alatti koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

– derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adataiból. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint is sokkal több a beteg, mint az előző járványhullámokban, ráadásul sokkal több gyerek kerül kórházba.

Havasi Katalin elmondta, hogy a koronavírus delta-variánsa más lefolyású betegséget okoz a gyerekeknél.

Igyekszünk minden egyes gyereknél nagyon pontosan elhatárolni, hogy ki az, aki kockázati csoportba tartozik, és elvégeztetni a teszteket, és valóban azt találjuk, hogy egyre több tünetes gyerekkel találkozunk

– fogalmazott a szakember.

A gyerekeknél a jellemző tünetek közül a korábbiakkal ellentétben gyakoribb a hasfájás, a hasmenés, a hányás, emellett a láz, a gyengeség és a felső légúti tünetek, a nátha, a köhögés. A kórházba kerülés okai között ott van a kifejezett gyengeség, a táplálási nehezítettség, a nagyon erős hasfájás, a hasmenés vagy akár a tüdőgyulladás.

A legsúlyosabb esetekben előfordulhat a légzési elégtelenség, szerencsére az, hogy lélegeztetőgépre kerüljön gyerek, ritkán fordul elő, de sajnos intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak

– mondta.

A hivatalos adatok szerint 38 százalékos a 12–15 évesek átoltottsága, de Havasi Katalin szerint sokkal magasabb átoltottságra van szükség ahhoz, hogy megálljon a fertőzés a gyerekek között.

(Borítókép: iStock)