Címlap Közélet Jövő júniusba...

Jövő júniusban választunk EP- és önkormányzati képviselőket

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az EU 27 tagállama megállapodott, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokat június 6. és 9. között tartják – közölte az EU svéd soros elnöksége szerdán.

A választásra ötévente kerül sor. A választásokat követően az Európai Parlament szavaz az Európai Bizottság – az EU végrehajtó szerve – új vezetőjének megválasztásáról, valamint a biztosok teljes testületének jóváhagyásáról. A választásokon nemzeti pártok versengenek, ám az európai parlamenti képviselők megválasztásuk után nemzetek feletti képviselőcsoportok tagjai lesznek. A legtöbb nemzeti párt európai szintű politikai párthoz kapcsolódik.

A parlamentnek jelenleg 705 képviselője van. A legkevesebb – hat – képviselője, Máltának van. A legtöbb – 96 – pedig Németországnak.

A legutóbbi választások alkalmával, 2019 májusában 751 képviselő került be a testületbe, azonban a létszám az Egyesült Királyság kilépését követően 705-re csökkent. A képviselői helyek elosztását az európai uniós szerződések határozzák meg.

Az európai parlamenti választásokat az egyes tagállamok választási szabályai szerint bonyolítják le.

Mivel a kormány az Alaptörvény 11. módosításával összekapcsolta a két szavazást, ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarországon 2024. június 9-én nemcsak a következő ciklus EP-képviselőiről döntenek majd a szavazók, a kormány korábbi döntése értelmében aznap lesznek a magyarországi önkormányzati választások is.

(MTI)