Címlap Közélet Kevés a rendő...

Kevés a rendőr, ráadásul nem mindenki kap pótszabadságot

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány ígérete ellenére sem jár minden rendőrnek a 10 nap pótszabadság. Az ORFK összesítése szerint a teljes állomány fele nem kap plusz szabadnapot. Ráadásul, aki kap, az is csak papíron, idén ugyanis szinte lehetetlen kiadni a szabadnapokat. Emiatt több dolgozó szolgálati panasszal él, sőt ha szükséges, bíróságra viszi az ügyet – derült ki – az ATV Híradójának nyilatkozó szakszervezeti vezetők szavaiból.

– 10 napos fizetett rendkívüli szabadságot adunk azoknak, akik részt vettek a védekezésben – jelentette be a júniusi kormányinfón a pótszabadságokat Orbán Viktor. Az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók mellett 10 nap többletszabadságra jogosultak a rendvédelmi dolgozók, a katonák és a honvédségi alkalmazottak.

Nem mindenki örülhet?

A Magyar Hang információi szerint mégsem örülhet maradéktalanul mindenki. A portál ugyanis az Országos Rendőr-főkapitányságtól megtudta, hogy a rendőrök kevesebb, mint a fele kapja meg a 10 nap pótszabadságot., az 53 ezres létszámból 23 561-en. A híradónak nyilatkozó szakszervezeti vezetők szerint a helyzet feszültséget okoz az állományon belül, és van olyan dolgozó, aki már szolgálati panaszát fogalmazza.

Aki nem kapja meg, az kvázi úgy éli meg, hogy egy újabb pofon arra vonatkozóan, hogy nincs elismerve a munkája. Aki úgy gondolja, hogy neki járna, annak segítséget nyújtunk a szolgálati panasz megfogalmazásában, és ha a munkáltató elutasítja, akkor bíróságra fogunk menni

– hangsúlyozta Pósa Zoltán, a Rendőr Szakszervezetek Védegyletének főtitkára.

A helyzetet a szakszervezetek szerint tovább nehezíti, hogy nincs elég rendvédelmi dolgozó, így van olyan, aki bár jogosult pluszszabadságra, nem tudja kivenni.

A rendőrségen nagyon nagy a létszámhiány, még hogyha ez nincs is számszerűsítve, főleg a közrendvédelmi területen, ezért nagyon nehéz kiadni még a rendes szabadságokat is, nem még ezt a pótszabadságot a kollégáink számára. Szinte lehetetlen, hogy ebben az évben megkapják

– ezt már Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára nyilatkozta.

Sok belügyis elhagyná a pályát?

A jogszabály szerint a pótszabadságokat jövő év végéig kell kiadni, már ha még lesz kinek. Egy belügyisek körében végzett felmérés szerint ugyanis a jelenlegi állomány 70 százaléka fontolgatja, hogy elhagyja a pályát. Őket feltehetően az sem tartaná vissza, ha az ígért szabadságot pénzre lehetne váltani.

Gulyás Gergely szerint egyértelmű a jogszabály

A kormány szerint a pótszabadságok ügyében egyértelmű a jogszabály. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: „a felettesek dönthettek arról, hogy ki az, aki részt vett a járvány elleni védekezésben, nem volt meghatározott korlátja vagy keretszáma ennek. Tehát aki részt vett bármilyen formában, az kaphatott szabadságot. Hogy ezt egy-egy szervnél ki és hogyan döntötte el, az már az ORFK belső eljárásrendjétől függ.”

A szakszervezetek próbáltak rendőrségi vezetőkkel egyeztetni a pluszszabadság nélkül maradt dolgozóik érdekében, de azt a választ kapták, hogy a parancsnokok kezét köti a kormányrendelet, amely nem jelöli meg jogosultként a teljes állományt.