Címlap Vélemény Puccskísérlet...

Puccskísérlet: Mennyit ártott a kudarcba fulladt pécsi akció?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csak úgy sorjáztak a fizetett hirdetések a közösségi oldalon Bodnár Imre előválasztási kampányáról és Péterffy Attila támogatásáról: videó, szórólapok, újsághirdetés, MSZP-iroda átragasztása, és lehetne még sorolni egy darabig, mennyi pénzt fektettek bele Bodnárba. Hiába!

Minden jel szerint durván meglephette Péterffy Attilát, hogy nem a saját – és az MSZP – embere, hanem Mellár Tamás és Karácsony Gergely jött ki győztesen a csatából. Nem számítottak erre! Erre abból következtetünk, hogy a fenti promóanyagok frissek, talán még ma is terítették ezeket városszerte; de pénteken és szombaton egészen biztosan.

Legázolták volna tehát a pécsieket ezekkel a szóróanyagokkal is, de közbejött a politika. Mármint az igazi politika, ami meglehetősen messze van attól, ami Pécset jellemezte az elmúlt hónapokban.

(Vagy inkább évtizedben, de ez már egy másik történet lenne.)

Bodnár Imre mostanra megemészthette a vereséget, legalábbis erre utal, hogy vasárnap végre megszólalt a saját közösségi oldalán, mégpedig a rá eddig is jellemző, kendőzetlen stílusában. Azt írta egyebek mellett, hogy

…ennek most így kellett történnie, ez volt az egyetlen járható út. (…)

Sokkal fontosabb cél megszabadulni Orbán Viktortól és az ótvar rendszerétől, mint hogy ketten vagy hárman indulnak a Baranya 1 VK előválasztásán.

Attól, hogy nem indulok az előválasztáson én még tökéletesen fogok aludni, attól már kevésbé, ha 2022 májusában is Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.

Péterffy Attila nehezebb dió! Ő ugyanis sem a Karácsony Gergellyel közös sajtóközlésen, sem azóta nem kommentálta a politikai vereségét;

ehelyett az LMP-s Keresztes László Lórántot kezdte el inkább tolni, és erre a tolásra egyből átállt a városháza-barát média, és a különféle támogatói közösségi oldalas csoportok, valamint azok vezérkommentelői is.

Az tehát kétségkívül kijelenthető, hogy Péterffy Attila és az MSZP csatát veszítettek ezúttal: Mellár nyerte az ütközetet. Ám biztosak lehetünk abban, hogy a háborúnak ezzel közel sincs vége. Hogy Mellárnak, és úgy egyébként a kormányellenes összefogásnak mennyit ártott ez a néhány hetes pécsi puccskísérlet, az úgy is kiderül – legkésőbb jövő tavasszal.

Kérdés az is, hogyan vág majd vissza a kudarcért Péterffy Attila, és a pécsi MSZP? Mert, hogy lesz bosszú, lesz reakció, abban mindenki egészen biztos lehet. Eddig is léptek mindenre, sőt: még a kritikára is visszatámadás volt a válasz.

Ami viszont biztosnak tekinthető érzésünk szerint, hogy

ez a belháború és puccskísérlet sem Pécsről, vagy a pécsiekről szólt, nem egy jobb városról, hanem csak a bosszúról, az elégtételről; illetve a hatalom és a befolyás megszerzéséről.