Címlap Közélet Korai a kárör...

Korai a káröröm: nincs pécsi fideszes érintettje a végrehajtói panamának, vagyis a Völner–Schadl-korrupciónak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy erőkkel - és némi kárörömmel - kezdték terjeszteni a közösségi oldalon, hogy "Csizi Péter (volt pécsi fideszes országgyűlési képviselő) neve is felmerült a Völner–Schadl-ügyben". A híresztelés azonban némileg csavart egyet a valóságon, a káröröm tehát korai.

Hosszú cikket írt ma a Telex, mert a lap birtokába jutott néhány tanúvallomás a Völner–Schadl-ügyben. Az igazságügyi tárca különböző szinteken dolgozó munkatársai mesélik el részletesen, mit láttak a végrehajtói pályázatok megbundázásából, hogyan kezelték őket ezekben az eljárásokban. Felbukkan néhány fideszes képviselő neve is egy-egy jelölt „támogatójaként” – írták.

Ebben a felsorolásban bukkan fel a volt pécsi fideszes országgyűlési képviselő, Csizi Péter neve is, de nem tényként, hanem feltételezésként. A lap – vagy informátorai – ugyanis nem tudták beazonosítani, hogy kire vonatkozhat a Cs. P. monogram, és vagy Csizit vagy Cseresnyés Pétert sejtik mögötte.


Részlet a Telex cikkéből (a kép nagyítható kattintásra)

A Telex úgy kezdi egyébként a cikkét, hogy „egészen bizarr helyzetbe, sőt helyzetek sorozatába csöppent az Igazságügyi Minisztérium egyik dolgozója 2019-ben.”

Azt nemigen veszi figyelembe az írás – vagy az informátorok -, hogy Csizit 2018-ban kiszavazták a pécsiek az Országgyűlésből, helyére Mellár Tamást ültetve. Ezzel Csizi Péter kikerült a befolyásos országgyűlési képviselői körből 2018 tavaszán, és egy állami cégcsoport élére került, ahol megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. A volt pécsi politikus egészen 2022 nyaráig vezette a cégeket, majd a belügyminisztériumba került helyettes szakállamtitkárnak – szociális területre. Vagyis feltételezhető, hogy a Cs. P. monogram nem őt, hanem valaki mást jelöl.

Mindenesetre ez nemigen zavarja meg az álhírek terjesztőit Pécsett; a közösségi oldalon a különféle politikai csoportokban már tényként beszélnek Csizi „érintettségéről”.

Ennek ellenére érdemes elolvasni a Telex cikkét, abból ugyanis kiderül – ha pontosak a forrásaik -, hogy mennyire olajozottan, egyúttal bántóan ostobán folyt a „megfelelő” végrehajtók kiválasztása.