Címlap Közélet Kormányinfó: ...

Kormányinfó: véget vetnek a benzinturizmusnak, beruházások maradnak el

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón ismertette a profitadóról Orbán Viktor által szerdán bejelentett szóló intézkedés részleteit. Az eseményen megjelent Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter is.

Gulyás szerint az eddig elért eredményeket fenntartják, a piaci árakban 3-4-5-6-szoros emelkedés történt. Háborús veszélyhelyzet van, ezért a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre. Az új magyar kabinet a biztonságot és a gazdaságot is meg kell, hogy védje. A háború közel van, a rezsicsökkentést és a családtámogatásokat meg kell védeni. Meg kell erősíteni a magyar honvédséget, az infláció miatt igazságtalan extraprofithoz jutó cégektől kell többlet-tehervállalást kérni, ezért extraprofit-különadók jönnek.

A jövő évi költségvetés tervezetét ma átadják a Költségvetési Tanácsnak, a testületnek tíz napja van a véleményezésre. A jövő évi költségvetésben 68 ezer milliárd forintos GDP-vel számolnak, 26 ezer milliárd körüli a költségvetési főösszeg, az infláció 5,2 százalékos lehet. A 3,5 százalékos hiánycélt tűzték ki célul, és reális lehet a 4,1 százalékos növekedés.

Véget vetnek a benzinturizmusnak

A kormány úgy döntött, hogy péntektől a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a tankolást a benzinkutaknál. A magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetőségük arra, hogy Magyarországon tankoljanak, mert a benzinturizmus veszélyezteti az ellátásbiztonságot, és ez visszaélés a befagyasztott benzinárral. A lényeg: a rezsicsökkentett árú üzemanyaggal csak magyar rendszámú autók tankolhatnak. A külföldiek is tankolhatnak, de piaci áron.

Csökkentik a minisztériumok kiadásait és beruházásokat halasztanak el

Nagy Márton gazdafejlesztési miniszter vette át a szót, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb gazdasági válság közeleg. Ehhez válságálló gazdaságot kell építeni. Idén 4,9, jövőre 3,5 százalékos GDP-arányos hiánnyal számolnak.

Megismételte, hogy két alapot állítottak fel. Ehhez a bevételeket extraprofit-különadókból érik el. Kiadás terén is tesznek lépéseket, de védik a nyugdíjak vásárlóértékét, a családvédelmi intézkedéseket és a rezsicsökkentést is fenntartják. A minisztériumok költségvetését csökkentik, az állami beruházásokat átütemezik és csak a piaci beruházásokat fogják ösztönözni. Ezek a lépések a bevételeknél 40, a kiadásoknál 60 százalékkal járulnak hozzá a csökkentéshez.

Ennyi bevételt vár a kabinet a profitadótól

Nagy Márton az extraprofit különadókról kifejtette, hogy ezeket a jelenlegi ágazati különadók felett vetik ki:

  • A bankszektorban az extraprofit különadó mellett a tranzakciós illeték kibővítésével is többletre tesznek szert, ez a kettő összesen 300 milliárd forintot jelent, ebből 50 milliárdot tesz ki a tranzakciós illeték.
  • Biztosítói szektor: 50 milliárd forintot vonnának el.
  • Energiaszektor: főként a MOL érintettsége jelenik meg itt, 300 milliárd forintról van szó.
  • Kiskereskedelmi szektor: 60 milliárd forint.
  • Telekommunikációs szektor: 40 milliárd forint.
  • Légitársaságok: 30 milliárd forint.
  • Gyógyszerforgalmazói szektor, ide nem értve a kis gyógyszertárakat: 20 milliárd forint.
  • Reklámadó 2023. január 1-től: 15 milliárd forint.

Ezek összesen meghaladják a 800 milliárd forintot. A miniszter részletezte, hogy a bankszektorban a növekvő infláció és kamatok miatt a felgyülemlett likviditásra 0,3 százalékot fizetnek, az eszközoldalon ezt közel 7 százalékon ki tudja helyezni. A biztosítóknál emelkedik az öngondoskodás igénye, az infláció emelkedése miatt közel 20 százalékkal fognak a biztosítói díjbevételek emelkedni idén. Egyébként emellett egyéb adóbevételekre is számítanak, például emelik a népegészségügyi adót, a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adóját, és változik a cégautók utáni adózás is. 

Így termelnek extraprofitot az érintett szektorok

Az energiaszektorban a szénhidrogén kitermelése növeli a profitot. A gáz- és kőolaj-kitermelés költségei nem nagyon emelkedtek, viszont a piaci árak elszálltak. Az energiatermelésben is keletkezett extraprofit, például az üzemanyag-előállítás. A kiskereskedelem idén már 16 százalékkal nőtt eddig például az élelmiszerek esetében, a telekommunikációs szektorban pedig a járvány idején ugrott meg a profittermelés.

A légitársaságok esetében ugyan még nem tért vissza a piac a 2019-es állapothoz, viszont nagyon gyors felépülésben bíznak. A gyógyszer-értékesítés nagyon megemelkedett, elsősorban a járvány miatt is. A reklámadót 2023 januárjától vezetik be.

Nem a profitot, hanem az extraprofitot tervezik elvonni, ezért nem tartják valószínűnek, hogy ez megjelenhet esetleg a fogyasztóknál, mármint hogy átterhelik a vásárlókra – mondta Nagy Márton, aki megismételte, hogy az extraprofitadó átterhelése a fogyasztókra nem indokolt. 

Változhat a kata

Gulyás Gergely a katát váltó lehetséges adóval kapcsolatban elmondta, hogy olyan szabályozási formát keresnek, amely visszaszorítja a katát arra területre, amelyre eredetileg is szánták. A lehetséges módosítás magában foglalná, hogy éves szinten 18 millió forint bevételig tervezik kiterjeszteni, elsősorban a kisegzisztenciák  támogatására.

Charles Michel beszélt Orbán Viktorral és szó volt az olajembargóról is. Akkor tudja Magyarország támogatni, ha megmarad a csövön szállítás, amelyet veszélyhelyzet esetén kiválthat a tankereken érkező olaj is. Ha ez benne lesz a szankcióban, akkor így támogatni tudjuk az orosz import tilalmát

 – mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy mostantól felmondhatnak a rendvédelmi és az egészségügyi dolgozók, mert a kormány nem hosszabbította a járványügyi veszélyhelyzetet.

(Index, Infostart)