Címlap Közélet Közösség Csaknem félez...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lakosságfelkészítési napot tartott a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban március 21-én, kedden. A gyakorlat során több mint négyszázötven gyermeket menekítettek ki az épületből.

Az együttműködési gyakorlat alapötlete szerint Pécs városát elemi csapás – földrengés – érte, emiatt szükségessé vált a Lauber Dezső Sportcsarnok megnyitása az otthonukat elvesztett lakók részére. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közlése szerint a programon több mint négyszázötven diák vett részt, akiket Karsa Róbert tűzoltó ezredes, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte.

A tanulók meghallgathatták Kopasz Zsolt tűzoltó százados beszámolóját, aki a törökországi földrengésnél tapasztaltakról beszélt, hiszen a HUNOR egység tagjaként ő is részt vett a mentésben. A nap folyamán a gyerekek megtanulhatták az újraélesztést, majd szimulált katasztrófahelyzetekkel szembesülhettek: a földrengés hirtelen érte őket az épületben; a lelátó – ahonnan az előadásokat hallgatták – összeomlott, a lépcsőket elzárta a törmelék. Az egyetlen járható út kötélpályán keresztül volt elérhető. Az alagsor füsttel, porral telítődött: vakon kellett elhagyniuk a folyosót, amelynek a végén már csak egy kis kúszóalagút volt járható.

(Fotók: Horváth Nikolett Csilla tűzoltó főhadnagy)