„DURRÉLMÉNY” Komlón: Megnyílt a dinók új otthona, a Komlóverzum!

Ez Komló és a Komlosaurus!
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új látogatóközpont, új imázs Komlón! Megnyílt a Komlóverzum! A városi könyvtárnak és múzeumnak otthont adó épületben olyan dinoszaurusz-kiállítás nyílt, ahol a 200 millió évvel ezelőtt Mecsekben élt állatokat is bemutatják. Az intézményt ünnepélyes keretek között adták át szerdán. 

„Ha valaki belép ide, akkor rögtön egy durrélmény fogadja” – mondta Polics József

Komlosaurus és a rózsaszín lebernyeg, ami egy pulyka nyakára hasonlít. Az 1983-ban leírt őshüllő Magyarország első dinoszaurusz-leleteként ismert

– Komlónak kellett egy új imázs, kellett valami, ami nem felejti el a múltat, de a jövőbe mutat. A Pécsi Tudományegyetem segítségét is kértem ennek az új iránynak a felépítésében – hangsúlyozta megnyitó beszédében Polics József. Komló polgármestere elmondta: ha valaki ide belép, nemcsak egy gyönyörű épületet lát majd, hanem a tartalom, ami itt található Komló új imázsa.

Európában egyedülálló, amit a Mecsek ránk hagyott

Embriók

– Ilyen lábnyomsorozatot ebből a korból nem nagyon ismerünk. A bányászok találtak rájuk, majd 1983-ban a Földtani Intézet egy professzora írta le és adta nevet a komlói dinó lábnyomának. A Komlosaurus carbonis tehát egy lábnyom, ami alapján 2016 után tudtuk az állatot rekonstruálni – avat be a részletekbe Bujtor László. A paleontológus szerint ezek az állatok csordában éltek, húst ettek és bizony nem kis hasonlóságot mutatnak a pulykákkal. – Ebből az időszakból a mai madarak legközelebbi rokonai ezek az állatok, ezért például a nyakán lévő rózsaszín lebernyeg rendkívül hasonlít a pulykáéra.

Nem áll meg Komló, a dinókra épít a továbbiakban

Az első dinoszaurusz-lábnyomokra Wein György, a Magyar Állami Földtani Intézet geológusa talált rá 1966-ban, a mecseki Pécs-Vasas kőszénbányájának alsó-jura korú rétegeiben

– Hisszük, hogy ezek az állatok és a Mecsek környékén előkerült leletek Komló jövője – mondta Bujtor László, aki hangsúlyozta: a projekten több mint 12 éve dolgoznak és a cél, hogy geoparkot alakítsanak ki.

A létesítmény ünnepélyes megnyitóján Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) önkormányzati államtitkára kiemelte: az új látogatóközpont koncentrált, informatív tudásanyagot mutat be, s felöleli a térség hosszú történelmét, a 200 millió évvel ezelőtt megindult szénképződéstől a közelmúltig tartó időszakot.

A politikus méltatta a komlóiakat azért, mert a kormányzat támogatásaival jól sáfárkodva az utóbbi bő tíz évben annak ellenére is jelentős fejlődést tudtak biztosítani a városnak, hogy az ezredfordulón megszűnt a környéken élők legfőbb bevételi forrása, a feketeszén-bányászat.

Hoppál Péter (Fidesz) kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője rámutatott: Komló annak ellenére tudta legyőzni a korábbi előnyéből származó hátrányát, hogy erre kevés ideje volt. Kifejtette: bár a rendszerváltozás és az ország EU-s tagságával járó pályázatok nem teljesítették be a helyiek reményeit, a kormányzat 2010 óta értékelte Komló múltját, hitt a jövőjében, s folyamatosan segítette a helyiek elképzeléseinek megvalósítását. Csak az utóbbi néhány évben a kormány csaknem négymilliárd forintos támogatást nyújtott a helyi infrastrukturális és kulturális célú fejlesztésekhez – mondta.

A Pécs Aktuál úgy tudja, 2010 előtt Pécs városát is megkeresték hasonló ötlettel. Akkor viszont nem voltak vevők a dinoszaurusz-kiállításra, pedig az első lábnyomot Pécs-Vasason találták. Komló vezetése viszont kapva kapott a lehetőségen és paleontológusok bevonásával, komoly szakmai anyagot tett össze az egykori bányászvárosban, amire most egy komplett imázst építenek.

Mamut és mamutsimogató is várja az érdeklődőket