Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

március 23., szombat

Nagyböjti lelki nap Pécsett, a PTE AOK Szigeti úti aulájában.

14.30 lelkigyakorlatos előadás – Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, főiskolai tanár

15.45 főpásztori üzenet – Felföldi László pécsi megyés püspök

16.45 nagyböjti elmélkedés – Kövesi Ferenc plébános

17.15 nagyböjti elmélkedés – Nagy Norbert plébános

18.00 szentmise – Felföldi László pécsi megyéspüspök

A helyszínen lehetőség lesz a szentgyónás elvégzésére!

A lelki délutánra érkezők számára ingyenes parkolási lehetőség az egyetem elektronikus sorompórendszerrel ellátott Kürt utcai déli parkolójában 13.00 órától.

március 24. – virágvasárnap

Virágvasárnap az évben március 24-re esik, a bűnbánatot jelentő nagyböjti időszak utolsó vasárnapja és egyben a nagyhét kezdete. Ezen a napon Jézus Jeruzsálembe történő bevonulásáról emlékezik meg a Katolikus Egyház.

11:00Az ünnep alkalmából Felföldi László pécsi megyés püspök 11.00 órakor Pécsett, a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomban (dzsámi) celebrál barkaszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét.

15:00 – Tettyei romok

A Jézus Krisztus szenvedéstörténetét megelevenítő szabadtéri misztériumjátékot, amely a jeruzsálemi bevonulástól Jézus kereszthaláláig mutatja be a nagyhét eseményeit, idén március 24-én, virágvasárnap 15.00 órakor láthatjuk Pécsett, a Tettye-park műemlék romjának falai között.

A szabadtéri tömegrendezvények megtartására vonatkozó szabályozásokat szem előtt tartva a szervezők folyamatosan figyelemmel követik az időjárás-előrejelzéseket és a Pécsi Egyházmegye honlapján és Facebook-oldalán adnak tájékoztatást az esetleges helyszíni változásokról.

A passiójátékot 15.00 órai kezdettel biztosan megtartják, a rendezvény nem marad el, de viharjelzés és kiadós csapadék esetén nem az eredetileg tervezett Tettye-parkban, hanem a pécsi székesegyház falai között mutatják be.

A misztériumjáték ingyenesen tekinthető meg. A szervezők továbbá arra is felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a Tettye-park közelében nincs lehetőség személygépkocsival történő parkolásra, ezért kérik, hogy a helyszínt gyalogosan vagy tömegközlekedéssel közelítsék meg.

A passiót idén a Bólyi Keresztény Színjátszó Közösség viszi színre. Közreműködnek a Sopianae Reviviscit Történelmi, Hagyományőrző Egyesület, a Pécsi Katifi és a Szent Mór Iskolaközpont önkéntes fiataljai.

március 28., csütörtök

10:00 – Olajszentelés

A szertartásról: Ezen a szentmisén a püspök megszenteli a betegek olaját, a krizmát és a keresztelendők (katekumenek) olaját. A betegek olaját a betegek keneténél, a katekumenek olaját a keresztelésnél, a krizmát keresztelésnél, bérmálásnál, püspök- és papszentelésnél, valamint templomszenteléskor használja a püspök vagy a pap a következő húsvétig.

A hagyományoknak megfelelően nagycsütörtökön az olajszentelési szentmise lesz a Pécsi Székesegyházban, amelyen az egyházmegye papsága az egység kifejeződéseként közösségben újítja meg Istennek tett ígéretét az ünnepi liturgia keretében.

18:00 – Utolsó vacsora
A szentmisét és virrasztást a már hagyományos zarándoklat követi: 21 órakor indul az imádságos menet a Dóm térről a havihegyi Havas Boldogasszony-templomig. Jézus Olajfák hegyére vezető útját idézi meg az a fáklyás zarándoklat, amelyet hagyományosan nagycsütörtökön este.

Az utolsó vacsora után Jézus felment tanítványaival az Olajfák hegyére, és a Getszemáni-kertben virrasztott – a nagycsütörtöki pécsi fáklyás zarándoklat ezt az utat idézi meg. A hagyományoknak megfelelően a Havas Boldogasszony-templom előtti keresztnél tanúságtétel is elhangzik majd.