Címlap Közélet Közösség Végre: megúju...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tízmillió forintból újult meg (végre) a Balokány, mostantól nagyobb zöldfelület, árnyékos játszótér és felújított padok várják a pécsieket a város egyik legnépszerűbb parkjában.

10 év nagy idő

A Balokány-liget az egyik legismertebb park Pécsen, sokáig mégis elhanyagolt volt. A terület üzemeltetőjeként a Balokány-ligetért Egyesület 10 éve kezdte meg kis lépésekben a liget rendezését, amelyhez csatlakozott a pécsi városüzemeltetési társaság: a cég a Pintér János Parkmegújítási Program keretében rengeteg újítást hajtott végre az elmúlt hetekben.

Megújult nézőtér és sétány, felújított szökőkutak

A Biokom munkatársai felújították a tószínpad előtti nézőteret, új díszburkolatot alakítottak ki, a tó körüli sétányt is rendbe hozták, valamint kialakítottak egy akadálymentes sétányt is, így már babakocsival és kerekesszékkel is megközelíthető a tó. A fák árnyékában, a felújított szökőkutak csobogását hallgatva pedig új padokon pihenhetnek meg a pécsiek.

Mire jó a lakossági ötletbörze?

A fejlesztés során a helyiek véleményére is kíváncsiak voltak, ezért ötletbörzét hirdettek, így bárki megoszthatta elképzelését, mire lenne szükség a ligetben. Észrevételek érkeztek is szép számmal, legtöbben a parkosítási munkálatokat és egy játszótér kialakítását szorgalmazták. A tó mellett egy modern játszóteret alakítottak ki, valamint 2700 virágpalántát, 270 cserjét és 14 facsemetét ültettek el a területen.

Ennyibe került a felújítás

A felújítás teljes költsége nagyjából 10 millió forint volt, bár az újításoknak ezzel még nincs vége: a Balokány-ligetért Egyesület egy állandó büfé megnyitását tervezi a Pepita épületében, de hamarosan a csónakázás is újraindulhat a tavon. (Pár éve egy majális alkalmával elektromos csónakon is ringatózhattak a pécsiek a tavon, szó volt róla, hogy majd sűrűbben is találkozhatunk vele a vízen; sőt, az akkori tervek szerint még csónakházat is kialakítottak volna a vízi járműveknek.)

A Pintér János Parkmegújítási Program szintén folytatódik, Égervölgyben már zajlanak a munkálatok, de hamarosan megkezdődik a Melinda park, a Magyar Lajos tömb (a Magyar Lajos utca és az Ajtósi Dürer utca által határolt zöldterület), továbbá a Keller János tömb (a Fehérhegyi víztorony alatti terület) megújítása.