Címlap Közélet Lőttek a pécs...

Lőttek a pécsi klubéletnek idén nyáron?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus letarolta a világot és a megelőzés érdekében hozott zárlat térdre kényszerített megannyi iparágat. Ennek az egyik legnagyobb vesztese a szórakoztató ipar volt és ez Pécsen sem volt másképp. Június 17-én éjjel jelent meg az a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet megszűnéséről szóló kormányrendelet, ami kimondta, hogy ismét lehet rendezvényeket tartani, viszont kisebb létszámban. A pécsi közkedvelt helyek végre fellélegezhettek és rögtön bele is kezdtek a munkálatokba. Hogy mire lehet számítani az idei szezonban és hogyan nyitottak a híresebb helyek a városban, a következő cikkünkből kiderül.

A zárlatot feloldó – szórakozóhelyeket érintő kormányrendelet szerint a zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma (beleértve az ott foglalkoztatott személyeket) egy időben nem haladja meg az 500 főt.

Lakat alatt volt a diszkó élet

Március közepétől elkezdődtek a bezárások, a városi élet szinte elcsendesült két hónapra. Majd a kocsmák és kerthelyiségek kinyithattak, de a szórakozóhelyek továbbra is lakat alatt voltak a járvány kordában tartása érdekében. A pécsi szórakozni vágyó lakosok egyre inkább kiéhezettek voltak a közösségi szórakozásra, ami néha spontán városi partizásba fordult át. A szórakozó helyek egy része már újra nyitott és konkrét tervekkel készülnek a nyári szezonra.

Pécsi Est Café és Amper Klub

A nyári szezon alatt az Est Café nem fog kinyitni – szeptemberig biztosan zárva marad – helyette az Amper területén rendezkedtek be párhuzamosan a szórakozóhelyek. A régi jól meg szokott földszint alatti klub részen tovább fog dübörögni a kicsit elektronikusabb vonalú régi Amper, míg a kerthelyiségben az Estes buliknak megfelelő, könnyedebb zenei választék vár minket. A csak simán, Amper Kert avagy a „Kerti Est” néven futó hangulatos – leginkább fesztivál élményre emlékeztető – helyiséget nem rég csinálták meg az Amper udvarában, hogy mind a járványügyi szabályozásnak és a szórakozni vágyó vendégeknek is megfelelve folytatódhasson a pécsi partiélet.

A korlátozás alatt az emberek kiéheztek a bulikra.

Pozitívan néznek a szezon elébe – jegyezte meg Líviusz, a nyitás utáni első bulikon már érezhető volt, hogy az emberek a hónapok alatt ki voltak már éhezve egy jó bulizásra, ugyanis

erőteljes nyitással tudtak elindulni az idei szezonban, hosszú sorok vártak arra, hogy bejuthassanak a kordonon túlra.

Illetve a pultnál volt érezhető a levegőben, hogy szórakozni vágyók nagyon gyorsan és intenzíven akarják megélni a hajnalig tartó bulikat, ugyanis a megszokottnál kicsivel nagyobb türelmetlenség uralkodik most a sorban állás közepette.

– Észrevehető, hogy nem annyira „ráérős” most a közönség, olyan mintha mindenki túl akarna esni a rendelésen, hogy rohanhassanak vissza bulizni a tánctérre – jegyezte meg Darvasi Líviusz.

Káptalan Kert

Ami az élőzenés koncerteket érinti, az idei év nyarán a Káptalan Kert kapuit kell keresni. Különböző koncertek és színdarabok fognak osztozni a helyszínen. Minden pénteken és szombaton más stílusú bandák fognak fellépni a Káptalan Kertben, kivéve természetesen mikor épp nincs színházi vagy táncos előadás.

Az említett napokon az esetek többségében 19:00-kor fogják megnyitni a kapukat és összesen 500 résztvevő tartózkodhat a területen a rendelet betartásának értelmében. A környék lakóinak sem kell aggódni a hajnalig tartó partizás miatt, ugyanis egészen pontosan 22:00-kor nem, hogy a csapok, de a kapuk is bezárnak.

A kép a Káptalan Kert hivatalos Facebook oldaláról származik.

A koncertek és egyéb programok egészen szeptember végéig menni fognak a Káptalan Kert berkein belül.

Sörház

A sörgyár tövében található közkedvelt szórakozóhely május vége óta nem nyitotta ki kapuit, amelynek legfőbb oka a felújításokból fakad. Futó Bálint, rendezvényszervező elmondta, hogy egyfelől a nyári újranyitást megkockáztatva, inkább arculatváltásba és tatarozásba fogtak, másfelől pedig a nyári szezonban a Sörház elhelyezkedése miatt maximum 1-2 bulit vállalnak be. A munkálatok hónapok óta zajlanak a háttérben, de a nagyobb fejlesztések a két, júliusi koncert után fog végbemenni, tehát a hamarosan végbemenő rendezvények még a Sörház régi arculatában fog zajlani. Mondhatni ez a két buli lesz a búcsú bulija a régi Sörháznak. Ezt követően, július végén ismét bezárják a kapukat és szeptemberig nem is nyit újra a hely, hogy az őszi szezont már teljesen új formában kezdhessék meg.

A kép a Sörház hivatalos Facebook oldaláról származik.

Futó Bálint úgy gondolja, hogy a pécsi éjszakai élet jobban pörög, mint korábban.

Összességében nagyobbnak tűnik az érdeklődés a belvárosi vendéglátóegységek iránt. Valószínűleg ennek az is az egyik oka, hogy hiányoznak azok a nagy szabadtéri rendezvények, amik ebben az időszakban ki szokták szolgálni a vendégek nagyobb részét. A későbbiekben pedig természetesen a további járványügyi lazítások, esetleg korlátozások lesznek meghatározók

Trafik

A Trafik is a rendelet utáni első hétvégén megnyitotta kapuit a bulira éhes vendégek előtt, akik nem voltak restek élni az alkalommal. Tóth György, a Trafik kapcsolattartója elmondta, hogy hatalmas roham volt az első héten, viszont az azt következő buli héten már visszább esett a fellángolás. A nyári szezont illetően a Trafik minden évben alacsonyabb lángon ég, ugyanis ilyenkor az ő vendégkörük nagy része nyaralással tölti az idejét vagy pedig inkább a szabadtéri eseményeket részesítik előnyben, mint sem a pécsi klubéletet. Az egyetemisták hiánya is kicsit ront a helyzeten, de az évek során hozzászoktak ehhez. Ettől függetlenül minden hétvégén nyitva lesz a hely azok számára, akik a jól bejáratott „Trafik érzésre” vágynak.

Bármi megtörténhet

Ami pedig a többi bulit illeti, a városban szinte bárhol, bármikor megtörténhetnek spontán veretések, ugyanis a klubok zárlata alatt volt rá példa, hogy a belváros szívében beindult a fiatalok szögelése is.