Címlap Közélet Magasabb foko...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A terrorkészültség magasabb fokozatát rendelték el Magyarországon – értesült a Magyar Nemzet.

A lap szerint a Védelmi Tanács vasárnapi ülése után Orbán Viktor kérésének megfelelően elrendelték a terrorkészültség magasabb fokozatát. Ez a gyakorlatban intenzívebb titkosszolgálati információcserét, szigorúbb védelmet jelent a kiemelt létesítményeknek és állami vezetőknek, illetve megerősített rendőri jelenlétet a közterületeken, a tömegrendezvényeken, valamint a zsidó felekezethez tartozó intézményeknél.

A miniszterelnök vasárnap, Irán Izrael elleni támadása után hívta össze a Védelmi Tanácsot. A 2022-ben alakult testület többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel foglalkozik. A miniszterelnök mellett tagja a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter és a nemzetbiztonsági főtanácsadó is.

A megbeszélés után Orbán a Facebook-oldalán jelentette be, hogy mindent megtesznek azért, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék Magyarországot. Azt mondta: „A támadást elítéljük. A támadás azzal fenyeget, hogy államközi háború dúlja fel az egész Közel-Keletet. Ez pedig fenyegetést, súlyos fenyegetést jelent az egész világra, benne Magyarországra is.” Hozzátette, hogy utasítást adott a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják.

Horváth József, a polgári és a katonai elhárítás egykor műveleti főigazgató-helyettese a Magyar Nemzetnek azt mondta, amikor a kormányfő ilyen utasítást ad Pintér Sándor belügyminiszternek, illetve a Terrorelhárítási Központnak, az alapvető protokoll szerint elindul az információforrások beélesítése, a humán operatív munka mellett felkeresik a külföldi partnerszolgálatokat is, hogy folyamatosan tájékoztassák egymást arról, ha esetleg terrorcselekmény előkészületeiről szereznek tudomást.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)