Címlap Baranya Baranyai kábí...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Siklósi Járási Ügyészség bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat négy személlyel szemben, akik Dél-Baranyában terjesztettek kábítószert.

A vádhatóság szerint az ügyben szereplő bűnözői csoportot irányító vádlottat korábban már kábítószer-kereskedelem miatt letartóztatták, majd bűnügyi felügyeletet rendeltek el vele szemben. Ezen büntető ügyben a különböző felmerült költségeket egy ismerőse finanszírozta, aki a vádlott szabadulását követően felkereste őt és közölte vele, hogy az anyagi segítségért cserébe kábítószert kellene értékesítenie.

Mivel a vádlott szabadulását követően költözött új lakóhelyére, továbbá járművezetői engedéllyel sem rendelkezett, ezért kezdetben mind a kábítószer beszerzése, mind annak értékesítése akadályba ütközött.

Ennek érdekében a vádlott további személyeket szervezett be a kábítószer terjesztéséhez, és a bűnszövetségbe bevonva őket, részükre
részfeladatokat osztott ki. Így beszervezte többek között élettársának rokonát, akiről tudta, hogy rendszeresen fogyaszt kábítószert, illetve új pszichoaktív anyagot, ezért arra kérte őt, hogy terjessze el lakókörnyezetében, hogy nála lehet kábítószert vásárolni, így segítve kiépíteni a vásárlói körét.

A vádlott ezen időszak alatt vásárolt egy gépjárművet, melynek során az eladóval szorosabb kapcsolatot alakított ki, így őt is bevonta a kábítószer terjesztői hálózatba, neki elsődlegesen a kábítószer fuvarozása, beszerzése volt a feladata.

A vádlott a kereskedői tevékenységbe bevonta élettársát is, aki – amennyiben ő nem tartózkodott otthon – őt helyettesítette az eladások során, illetve ő tartotta a kapcsolatot a kábítószert vásárló személyekkel telefonon, illetve személyesen.

Mindezek eredményeképpen a bűnözői csoportnak széles körű ismeretsége, illetve stabil vásárlói köre alakult ki, melynek következtében 2022 októberétől 2023 májusáig, elfogásukig értékesítettek kábítószert Dél-Baranyában.

A vádlottak cselekménye a bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapítására alkalmas, amely bűncselekmény büntetési tétele 5-10 évig terjedő szabadságvesztés.

A Siklósi Járási Ügyészség valamennyi vádlottal egyezséget kötött, és indítványt tett, hogy a bíróság a velük kötött egyezséget hagyja jóvá.