Címlap Közélet Mérlegelik a ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újra döntést kell hoznia a Debreceni Törvényszéknek arról, hogy környezetvédelmi szempontok miatt leállítják-e a debreceni akkumulátorgyár építését – írja a 24.hu.

A Fővárosi Ítélőtábla ugyanis a napokban egy olyan másodfokú végzést adott ki, amelyben arra kötelezik a debreceni bíróságot, hogy új eljárást folytasson le az akkumulátorgyár engedélyével kapcsolatban. Korábban a bíróság arról döntött, hogy megtagadják a beruházás leállítására érkezett kérelmeket, azaz zöld utat adtak a 3000 milliárdos kínai CATL gyárépítésének.

„Az új végzés meghozatala során az elsőfokú bíróságnak (…) az arányosság elve alapján, a közérdek és valamennyi fél szempontjából azt kell mérlegelnie, hogy az azonnali jogvédelem elmaradása nem okoz-e súlyosabb hátrányt, mint amilyennel az azonnali jogvédelem biztosítása járna. A felek szempontjai mellett figyelemmel kell lennie (…) a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósításához, valamint (…) Debrecen város közműves vízellátása ellátásbiztonságához fűződő közérdekre egyaránt”

– áll az Ítélőtábla új végzésének indoklásában.

A portál szerint a gyár – amely várhatóan jelentős víz- és energia felhasználásával fog épülni és működni – környezethasználati engedélyét összesen hat magánszemély és két civil szervezet támadta meg a bíróságon.

Bár Baranyában nem lehet tudni, milyen gyár vagy gyárak lesznek (majd egyszer), de szinte garantálható, hogy politikai balhé lesz abból is…: