Címlap Közélet Nahát: sztráj...

Nahát: sztrájkra készülnek a tanárok

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Egy bohózatban vettünk ma részt, legszívesebben fekete zászlókat lengetnénk, ehelyett most gyertyát gyújtunk és figyelmeztető sztrájkot hirdetünk” – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke közvetlenül azután, hogy újabb sikertelen fordulóval zárult a kormánnyal folytatott sztrájktárgyalás. Nagy Erzsébet pécsi tanár, a PDSZ országos választmányi tagja szerint január 31-én egyelőre szimbolikus jelleggel csak az első két órát nem fogják megtartani, de ha kell, akkor márciusban újabb sztrájkot tartanak, amely akár napokig is eltarthat – írja az Index.

A lap szerint szerdán folytatódtak a sztrájktárgyalások a két nagy pedagógus-szakszervezet és a kormányt képviselő Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár között. A fő téma a tanárok kötelező oltásáról szóló rendelet visszavonása és a bérek rendezése lett volna, de a szakszervezet tagjai ismét csalódottan távoztak a minisztériumból.

Figyelmeztető sztrájkot hirdetünk, mert elfogyott a türelmünk. Eddig azt hittük, hogy az oktatás problémáit a tárgyalóasztal mellől is meg lehet oldani, de most már látjuk, hogy ennél egy fokkal komolyabb lépésre van szükség

– jelentette ki Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint hiába vázolták, hogy mekkora a baj, ők úgy látják, hogy minden a legnagyobb rendben.

Marad a kötelező oltás, jelentős bérrendezés pedig csak 2023-ban lesz. A pedagógusok számára mindez elfogadhatatlan, és úgy látjuk, hogy nincs értelme tovább húzni, drasztikusabb lépéseket teszünk. Megállapodtunk, hogy január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartunk, azt kérjük a szülőktől, hogy ne hozzák a gyerekeket iskolába, de a terv szerint csak az első két óra fog elmaradni

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ez még csak egy kezdeti, szimbolikus lépés, de ha kell, akkor március 16-ra egy rendes sztrájkot is előkészítenek, ami nem csak két óráig, akár napokig is eltarthat.