Címlap Gasztro Nekiállnál? Í...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezt a receptet azért szeretjük, mert akár hetekig is tárolhatod a tésztát, mielőtt megsütnéd. Így nem kell egy egész napot tölteni a konyhában, részekre is bonthatod a folyamatokat. Egyik este a tészta, másik este a sütés, harmadnapra meg a díszítés. 

Polgár Zsuzsanna, a híres mézes-bábos receptjét mutatjuk. Ehhez nem kell sok méz, de margarinból sincs túl sok a receptben. Fontos, hogy minimum egy-két óra hűtés kell a tészta pihentetéséhez.

Hozzávalók:

A tésztához

  • 76 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál margarin
  • 5 dkg méz
  • 34 dkg porcukor
  • 1 csipetnyi só
  • 2 púpos teáskanál szódabikarbóna
  • mézeskalácsfűszer keverék vagy 1 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

A tészta elkészítése:

Egy mély tálba összeöntünk 76 dkg lisztet és 34 dkg porcukrot. Ehhez hozzáadunk egy csipetnyi sót és 2 púpos teáskanálnyi szódabikarbónát. Ezek után következhetnek a fűszerek: 1 teáskanálnyi fahéj, 1/2 teáskanálnyi őrölt szegfűszeg. Ezt jól összekeverjük.

Majd felolvasztunk 4 evőkanál mézet és 5 dkg margarint.

A tésztába beleütünk 4 egész tojást, és hozzáadjuk a hígra olvasztott mézes, margarinos keveréket. Kezdjük el összedolgozni, mindaddig amíg sima, fényes, összeállt masszát nem kapunk!

Ezt pihentessük a hűtőben minimum 2 napig, de állhat 2 hétig is. Sőt, régen 2 hónapig is félretették a tésztát a pincékben.

Ezután a tésztával akkora „cipócskákban” dolgozunk, hogy kényelmesen elférjen a kezünkben. Óvatos és finom mozdulatokkal nyújtsuk ki, az alját és a tetejét is meghinthetjük kevés liszttel.

TIPP: a tészta sodrásánál figyeljünk arra, hogy csak kevés lisztet használjunk a ragadás elkerüléséhez, mert különben megkeményedik

Amennyiben díszíteni szeretnénk a tésztát, akkor mindössze 1-1,5 mm vastagságúra nyújtsuk ki, hogyha pedig magában fogyasztjuk majd, akkor 3-4, de akár 5 mm is lehet.

Mielőtt sütőbe tennénk

A kiszaggatott a formákat kenjük meg, így lesznek csillogóan barnák! Egy pohárkába üssük bele az egyik tojást, míg a másodiknak csak a sárgáját tegyük a keverékbe. Ezt végül ecsettel, vékony rétegben vigyük fel a mézeskalácsok tetejére, majd mehet is a sütőbe.

Sütés hőfoka:160-165 °C

Sütés módja: légkeverés

Sütés ideje: néhány perc

A díszítéshez

  • 50 dkg porcukor
  • 1 db tojásfehérje
  • apró lyukú szita
  • zacskó

A fehér máz és díszítés

50 dkg porcukort egy apró lyukú szitával átszitálunk. Ezt 10-12-szer megismételjük azért, hogy ne legyen csomós a porcukor. Majd ebből kiszedünk 15 dkg porcukrot, amihez hozzáöntünk 1 db tojásfehérjét. Ezt először a robotgép magas fokozatán 7 percig verjük, majd ezt követően a legkisebb fokozaton, szigorúan 20 percig folytatjuk.

TIPP: a habnak nem keménynek, hanem rugalmas állagúnak kell lennie

A hosszú folyamatnak köszönhetően a hab gyönyörű, rugalmas állagú lesz. Ezután előveszünk egy zacskót, aminek a sarkát belehelyezzük egy bögrébe, kihajtjuk a széleit, eligazítjuk. Majd ebbe az előkészített zacskóba beleteszünk egy jó púpos kanálnyi felvert tojásfehérjét. A zacskó végét pedig azonnal összefogjuk egy befőttes gumival. Ebből az adagból 4-5 zacskót gyártunk, majd finom mozdulattal lecsippentjük a zacskó sarkát, és kedvünk szerint díszíthetjük a kihűlt mézeskalácsokat.

Egy-két jó tanács a sütéshez

  • ameddig hagyjuk kihűlni a forró mézeskalácsokat, addig készítsük el a habot
  • a szitálás közben fel nem oldódott porcukrot tegyük félre, különben eldugul majd tőle a zacskónk, amivel dolgozunk
  • miután a krémet belehelyeztük a zacskóba, azonnal össze kell fogni a végét egy befőttes gumival, különben kéreg képződik rajta és eldugul tőle