Címlap Közélet Negyven tonna...

Negyven tonna kidobott fenyőfától szabadulnak meg a pécsi erőműben!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy 40 tonnányi, a karácsonyi ünnepek után kidobott fenyőfát égetnek el a következő időszakban a pécsi erőmű két biomassza-tüzelésű blokkjában – tájékoztatott a Veolia-csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. (PH).

A karácsonyi fenyők eltüzelése másfél évtizede gyakorlat a baranyai megyeszékhelyen, azok a tisztán biomassza alapon működő pécsi erőműben elégetve több mint 31 ezer pécsi lakás és 480 helyi közintézmény távfűtéssel való ellátásához járulnak hozzá.

A kidobott fenyőfák energetikai célú hasznosítása azért jó megoldás, mert a karácsonyfák magas gyantatartalmuk miatt nem komposztálhatók. Az erőmű kazánjaiban is csak aprítást követően, más típusú tüzelőanyaggal vegyítve égetik el a fenyőket.

A fák begyűjtését a helyi közszolgáltató végzi január 6-tól január 31-ig, a pécsi hulladékudvarokban azonban még ezután is leadhatók a karácsonyfák. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is mintegy 40 tonna összegyűjtött fenyőhulladékra számít az erőmű. A lakosoknak csupán annyi a teendője, hogy díszektől, füzérektől, szaloncukroktól, és égősoroktól mentesen helyezzék el a hulladékgyűjtő konténerek mellett a fákat, hogy azok a gyalogos közlekedést, biztonságos parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát ne akadályozzák. Ugyancsak lényeges, hogy a fákról a talpakat, illetve a felállításhoz kialakított rögzítési megoldásokat is eltávolítsák kidobás előtt, az aprítási munka gördülékenyebbé tétele érdekében.

Magyarországon évente közel 2 millió karácsonyfát állítanak fel az ünnepi időszakban, ez a mennyiség akár 15 ezernél is több lakás egy havi hőellátását tudná biztosítani országszerte.