Címlap Közélet Nem támogatja...

Nem támogatja Péterffy Attilát az LMP, külön indulnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A napokban az LMP pécsi vezéralakja, országos frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt a pécsi polgármesterrel avatott emléktáblát, a külső szemlélő számára pedig úgy tűnhetett, nagy a harmónia a két politikus között. A párt elnöke, Ungár Péter azonban egészen nyíltan kijelentette a Partizánnak adott exkluzív – számonkérésben interjúban, hogy az LMP nem fogja támogatni Péterffy Attila újrázását, hanem saját polgármesterjelöltet, és képviselőjelölteket fognak indítani.

Így adta elő mindezt:


Az, hogy az LMP nem rajong Péterffy Attiláért, eddig is tudott volt; sőt erről maga a pártelnök tavasszal is beszélt már, akkor még csak lebegtetve a külön indulást. Ez mostanra változott, mert ahogy Ungár kijelentette:

„Elég magabiztosan tudom azt mondani, hogy Pécsett önállóan indulunk, és a jelenlegi polgármesterrel szemben jelölteket, illetve polgármesterjelöltet fogunk állítani.”

Ungár azt ígérte, Pécsett részletesen is kifejtik majd, mi a gondjuk Péterffyvel, ha lesznek majd helyi viták a jövő nyári választás előtt.

Smúzolás

Pécsett egyelőre radar alatt repülnek az LMP helyi arcai, és ugyan Kóbor József lemondott „zöldbiztosi” pozíciójáról, de azt már nem kommunikálták, hogy eközben az LMP kilépett-e a városvezető frakciószövetségből is, vagy sem – vagyis a „Pécs Jövője” képviselői közül.

A pécsi LMP szerint – amint azt érdeklődésünkre kifejtették – Kóbor nem is volt tagja a Péterffy Attila döntéshozói többségét biztosító képviselői csoportosulásnak, pedig ezt anno bejelentették. Sőt: Kóbor a mai napig úgy szerepel az önkormányzat hivatalos oldalán, mint aki a „városvezető frakció”, vagyis a Pécs Jövője tagja:

Megismételt kérdésünkre, miszerint mit szólnak ehhez, pedig nem érkezett válasz a párttól.

Mindebből úgy tűnik,

az LMP országos vezetése és a pécsi politikusaik között nincs teljes egyetértés, vagy csak trükköznek az itteniek.

A pécsi LMP-sek eddig ugyanis szívesen sündörögtek Péterffy Attila körül, vélhetően azért, mert úgy hitték: ez a közös jelenlét erősíti a pártot, és erősíti, emeli az adott politikai szereplőt. Az LMP ugyanis Pécsett bőven a Parlamentbe jutási küszöb alatt lehet. (A különféle országos közvélemény-kutatók méréseinek átlaga most 3,5%-os támogatottságot mutat az LMP-nek a biztos pártválasztók körében. Pécsett ez ennél is alacsonyabb lehet – a szerk.)

Noha számos olyan városvezetői megmozdulás volt az utóbbi években, amelyek ellentétesek a „zöld gondolattal”, Kóbor József mégis maradt biztosi pozíciójában, és megvárta, ameddig Kertvárosban egy tucat egészséges fát kivágnak a Diána téri piacon, csak ezután jelentette be lemondását.

Péterffy Attila tudomásunk szerint máig nem kommentálta az LMP távozását a városvezetésből, de igazság szerint ennek különösebb jelentősége nincs is. Kóbor József és az LMP nemigen okozott meglepetéseket a baloldali városvezetésnek korábban, csatlakozásuk is inkább szimbolikusnak volt tekinthető, semmint érdeminek. A polgármester többsége bár tovább apadt ezzel a városi közgyűlésben, még így is biztosnak tekinthető.