Öngyilkos lett a tokiói olimpia egyik vezető tisztségviselője

/

Metrószerelvény elé vetette magát és meghalt a Japán Olimpiai Bizottság (JOC) egyik vezető tisztségviselője Tokióban – jelentette hétfő reggel a Nippon kereskedelemi televízió.

Metró elé ugrott

A tokiói rendőrségi csak arról tájékoztatott, hogy halálos kimenetelű baleset történt a város egyik metróvonalán. Részleteket nem közölt, de a Nippon híradása szerint a Japán Olimpiai Bizottság egyik vezető tisztségviselője, az 52 éves Morija Jaszusi halt meg. Az olimpiai bizottság azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy gyűjtik az információkat.

Nem tudni, hogy a baleset összefügg-e az olimpia körüli bonyodalmakkal

Egyelőre nem tudni, hogy az eset összefüggésbe hozható-e az idei tokiói nyári olimpia megtartása körüli bonyodalmakkal. A Jomiuri napilap által hétfőn közölt közvélemény-kutatás szerint kevesebb mint két hónappal a július 23-i megnyitó előtt a japán lakosság csupán ötven százaléka gondolja úgy, hogy megtartják a sporteseményt. A megkérdezettek 26 százaléka szerint nézők nélkül lesz olimpia, és több mint 48 százalékuk szerint törlik az eseményt. A megkérdezettek zöme úgy gondolja, hogy a sportolók és nézők védelmében hozott intézkedések nem elegendőek. A japán kormány támogatottsága közben mélyponton, 37 százalékon van.

Eredetileg tavaly rendezték volna

Az olimpiát és a paralimpiát az eredeti tervek szerint 2020-ban tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották. Az emberek azonban továbbra is kételkednek abban, hogy meg lehet tartani a nagyszabású sporteseményt, megóvva a segédkező önkénteseket, a sportolókat, a tisztségviselőket és a nézőket a Covid–19-től. Ellenzéki képviselők hétfőn a parlamenti vitában keményen bírálták Szuga Josihide miniszterelnököt és kormányainak tagját, amiért az aggodalmak ellenére erőltetik az olimpia megtartását.

Az NHK közszolgálati televízió híradása szerint a kormány által a rendezéshez toborzott negyvenezer tokiói önkéntes közül mintegy 3500-en meghátráltak. Őket hozzá kell adni ahhoz a mintegy tízezer önkénteshez, aki a szervezők szerint már korábban lemondta a részvételt.

(MTI, fotó: Reuters)

Előző sztori

Óriási fejlesztésre készül a kormány Pécsett is, igazi térségi főváros lehet!

Következő sztori

Frászt hozza a pécsiekre az óriás tőrösdarázs, pedig nem is bánt!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1