Címlap Közélet Pécs a lehető...

Pécs a lehetőségek városa: sok a szingli férfi

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tudományos szingli-térképet készített egy szociológus, méghozzá településszintűt. A magyar szinglik többsége férfi, a 20–39 év közöttiek zöme Budapesten él, de rengetegen vannak Pécsett, Szegeden és Debrecenben is – írja Rövid Irén.

Baranya és Pécs is hasít, ha egyedülállókról van szó – legalábbis ez derül ki egy hazai kutatásból. Rövid Irén igen alapos tanulmánya a KSH oldalán olvasható.

A szerző a Népszavának nyilatkozva elmondta, hogy a statisztikai adatokból jól látható, hogy a társadalom elég népes táborát alkotják az egyedülállók itthon. Szerinte egyébként a szingli-lét közel sem olyan, mnt ahogyan azt a média sugallja.

A kutatás során először is csak 20-39 év közöttieket vizsgálták, de ezt később kiterjesztették a negyvenes egyedülállókra is. Az nem derül ki azonban a mérésből, hogy tudatosan választották-e sokan a szingliséget, vagy csak így alakult.

Rövid Irén szerint sokan leginkább csak belesodródnak a szingliségbe. Bár 2011 után növekedni kezdett „a párkapcsolaton alapuló háztartások aránya”, még így is tízből három háztartás egyszemélyes.

A kutatás további részletei IDE KATTINTVA olvashatók.