Kemenesi Gábor: Óriási károkat okoztak a fehérköpenyes népámítók

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az országban egyre inkább élesedik a koronavírus-járvány okozta pandémiás helyzet, arról azonban, hogy mi történik a pécsi Virológiai Kutatóközpont falai között, dr. Kemenesi Gábor virológust, a PTE Szentágothai Kutatóközpontjának munkatársát kérdeztük villáminterjúnkban.

A pécsi virológus a Pécs Aktuálnak elmondta, hogy a kutatás egy lassú megismerési folyamat. A kutatást ma is ugyanazok az oszlopok tartják mint év elején is: a vírus genomikai megismerése, feltárása, nyomon követése – amelyet az országban egyedüliként Pécsen végeznek a szakemberek -, de folynak a gyógyszerkutatások is.

– Nem titok, hogy vannak ígéretes hatóanyagok, amelyek klinikai vizsgálatra érettek. Ha minden jól alakul, akkor Pécsen születhet meg a világ első proaktív gyógyszere a COVID-19-re, ami annyit jelent, hogy beszedése után adhat védettséget – fogalmaz Kemenesi Gábor, majd hozzáteszi, hogy ezeknek a szereknek a nevét azért nem hozzák nyilvánosságra egyelőre, mert szeretnék elejét venni a pánikfelvásárlásnak.

A kijárási korlátozásról is kérdeztük a szakembert, amelyre úgy reagált, hogy véleménye szerint nem járható út. Ugyanakkor ha a járvány gócpontosodik, halmozódik, akkor bizony szakmailag indokolt lehet egy-egy kisebb mértékű lezárás.

– Ezt nem azért mondom, hogy bárkit is ijesztgessek, hanem azért, hogy nyomatékosítsam az egyéni felelősséget, ami jelenleg kimerül a maszkhordásban, kézmosásban és távolságtartásban. Ez nagyon egyszerű – mondja Kemenesi.

A maszkhordással kapcsolatban kiemelte, hogy szerinte óriási károkat okoztak a fehérköpenyes népámítók.

Megfogták az embereknek azt az igényét, hogy egy könnyen emészthető megnyugvást kapjanak egy könnyű félremagyarázásból, a tudomány azonban nem így működik. A tudománynak szilárd bizonyítékai vannak arra, hogy működik a maszk, a távolságtartás és a kézmosás, és igenis ezzel emberéleteket menthetünk meg. Nincs több kérdés.

“Azoknak, akik pedig azt terjesztik, hogy a maszk nem működik, meg hazugság, meg háttérhatalom, azoknak azt üzenem, hogy azonnal álljanak le, mert ezzel súlyos bűnt követnek el!” – tette hozzá végül a pécsi virológus.

Kiemelt kép: Univ Pécs

Előző sztori

Azt terjesztette róla, hogy prosti, ezért jól elagyabugyálta a férfit

Következő sztori

Pécs a lehetőségek városa: sok a szingli férfi