Címlap Interjú Sírok közötti...

Sírok közötti séta: nem mindennapi történetekről mesélnek a nyughelyek

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi köztemetőben járva sokan hozzátartozóink sírjait keressük meg legelőször. Emlékezni érkezünk ide, kicsit talán megpihenni is. A Pécs Aktuál meglátogatott pár nyughelyet, ami a pécsiek számára érdekesebb lehet. A sétát Papp Zita vezette, a Pécsi köztemető ügyfélszolgálati vezetője.

Aidinger János egykori polgármester sírja,

akiről szinte nem maradt fenn az utókornak fotó, mert utálta, ha fényképet készítettek róla. Aidinger munkásságához köthető, hogy ő teremtette meg a modern közigazgatást Pécsett, megkezdte az ivóvízhálózat fejlesztését, valamint Pécs-Szentlőrinc közötti vasútvonal kiépítését. Imádott a Széchenyi téren sétálni és a polgárokkal beszélgetni. Amit ott megvitatott, az úgy is volt a városban.

Felrobbant a városháza, hatalmas baleset köthető az ő időszakához

Egy szüret alkalmával, amikor a tűzijátékokkal köszöntötték a szüretelőket a Széchenyi téren található fűszeres, aki illegálisan tárolt lőport, szivarral és konyakkal a kezében benyúlt a lőporhoz. Ez persze hatalmas robbanáshoz vezetett. Aidinger János hatalmasat repült, de túlélte a balesetet. Sokan a helyszínen elhunytak, megégtek. Az esetről a világsajtó is beszámolt.

Pécs lakossága az ő ideje alatt nőtt háromszorosára, valamint ő vezette át magyar nyelvre.

Caflish család sírja

A legenda szerint a család “Cukros ómamája” egy szelet süteményért is képes volt Budapestre felutazni, de különleges képessége volt, hogy egy szelet sütiből leírta az egész receptet.

Mátyás Flórián sírja is Pécsett található

Pécs első akadémikusa, 19. század egyik legvitatottabb tudósa. Nagyon vallásos ember volt, Nagyszombaton halt meg.

Hölzl Szerát Ferencz

A Pécsi Püspöki Székesegyház egykori karnagya, aki a Szerát nevet magának alkotta meg. A legenda szerint Beethoven utolsó koncertjén is ott volt és az egyik barátja még egy hajtincset is levágott a mester hajából a halálos ágyán. Ezekből a hajtincsekből sikerült végül megállapítani a tudósoknak, hogy ólommérgezés okozta a mester halálát.

Pécsi köztemető kápolnája

Közadakozásból épült a világválság idején. Az építéséhez még egy egykori temető sírköveteit is felhasználták és árusítottak “téglajegyeket”, amivel a helyiek támogatták a kápolna építését.