Címlap Gazdaság Tele lesznek ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Információs táblákon kell tájékoztatni a boltoknak a vásárlókat a február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstopról, a hatóságok 50 ezer forintól 3 millióig büntethetik a szabályokat megszegő boltokat – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A kormány előírta, hogy az élelmiszerboltokon és piacokon az árbefagyasztásról szóló, jól látható információs táblákat kell kihelyezni. Tegnap este meg is jelent a Rogán Antal által jegyzett rendelet a Magyar Közlönyben, amelyben pontosan leírták, milyen táblákat kell kihelyezni, és már arculati kézikönyvet is közzétettek a grafikai elemekhez.

A rendelet három különböző színű táblát mutat be, egy kék alapon fehér betűset, középen egy stoptáblával, egy fehér alapon fekete betűset, szintén piros táblával, majd olyat, amit egy fekete-fehér fénymásolóval is el lehet készíteni.

A legszínesebb változatot a hipermarketekben, szupermarketekben, diszkontáruházakban és 200 négyzetméternél nagyobb területű boltokban kell kitenni jól látható helyen, legalább A3-as méretben (297×420 milliméter). Míg a kisebb boltokban a kereskedő dönthet arról, hogy melyik színváltozatot használja, és ott elég az A4-es méret is (210×2970 mm).

A tájékoztatóval online vásárlás közben is lehet majd találkozni, azaz a csak csomagküldő kereskedők és a hagyományos boltok honlapjainak nyitó felületén is jól látható módon kell kitenni az árstopos plakátot.

A kormány január 13-án jelentette be, hogy február 1-jétől hét élelmiszer árát fagyasztja be, azaz arra kötelezi a kiskereskedőket, hogy azokat legfeljebb a 2021. október 15-ei áron adják el. Az árstoptól azt remélik, hogy fékezni tudják vele a megugró inflációt.

Az élelmiszerárstop a kristálycukrot, a búzafinomlisztet, a napraforgó-étolajat, a sertéscombot, a csirkemellet, a csirke far-hátat és a 2,8 százalékos UHT-tehéntejet érinti.

(via Telex)