Címlap Balhé Schadl-féle v...

Schadl-féle vesztegetési ügy: még tart a vizsgálat a PTE-n

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) várhatóan február közepéig tart majd annak feltárása, hogy a jogi kar hány hallgatója számára és hány esetben intézett Schadl György olyan vizsgát, amelyet a jelentkező tudás, sőt néha megjelenés nélkül abszolvált. Egy ad hoc bizottság igyekszik feltárni az ügy minden részletét, ami az előzetesen tervezettnél tovább tart – közölte Miseta Attila, az intézmény rektora a Népszava cikkében.

Mint ismert, Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárát decemberben hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsították meg. A legfőbb ügyész indítványa szerint Völner Pál alkalmanként 2–5 millió forintot kapott azért Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, hogy államtitkárként és miniszterhelyettesként azokat nevezze ki végrehajtónak, akiket informálisan Schadl támogatott.

Az ügy kulcsfiguráját, Schadl Györgyöt is sokan keresték, például azért, hogy segítsen a jogi diplomájukhoz szükséges vizsgák letételében, legalábbis ez derül ki az ügy közel kétezer oldalas nyomozati anyagából, amely a 444.hu birtokába került, és amiről több cikkben számolnak be a következő napokban. Az első ilyen cikkből az látható, hogy a jelek szerint Schadl segített is ezeknek a vizsgáknak az elintézésében. A gyanú szerint az ügyben érintett néhány oktató a PTE jogi karán dolgozik, de cáfolták, hogy törvénytelenséget követtek volna el:

Az ügy első lépéseként felfüggesztették Mészáros Pál Emil, a PTE jogi kara tanársegédjének vizsgáztatási jogát, mert belekeveredett a botrányba. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának dékánja korábban úgy nyilatkozott, hogy a tanársegéd nem tagadta, hogy a magyar bírósági végrehajtói kamara elnöke, Schadl György kérésére közreműködött abban, hogy Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám vizsga nélkül szerezzen érdemjegyet az egyetemen. Állítása szerint anyagi haszna nem származott a segítségnyújtásból, mindössze „baráti szívességet” tett, de már nagyon megbánta:

Bár néhány érintett más egyetemen már lezárult az üggyel kapcsolatos vizsgálat, a PTE-n várhatóan február közepére zárulhat le a folyamat.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora szerint egy ad hoc bizottság vizsgálja, hogy a jogi karon hány hallgató számára és Schadl hány esetben intézett olyan vizsgát, amit a jelentkező tudás, sőt, néha megjelenés nélkül abszolvált. Egyben azt is vizsgálják, hogy a kar hány tanára érintett ebben az ügyben. Miseta alapos vizsgálatot ígért, az illetékes grémium eredetileg a jövő hónap elején akarta jelentését elkészíteni, ám most úgy tűnik, hogy a munka eltart február közepéig.

A szabálytalan vizsgák felderítésére létrehozott bizottság a rektornak adja majd át a meghallgatások anyagát, megállapításait és ajánlásait. A rektor ez alapján hoz döntést az ügyben. Ha a bizottság szakmaetikai vétségeket tár fel, akkor az elkövetőkre fegyelmi eljárás vár, ha azonban felmerül a bűncselekmény gyanúja, akkor rektor feljelentést tesz a nyomozóhatóságoknál.

(via Népszava)