Címlap Közélet Tetszenek az ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kerek? Szögletes? Festett? A pécsi vízszolgáltató szolgáltató várja a Pécsen és környékén, belföldi vagy külföldi séták, utazások során észrevett fedlapokról készült fotókat.

A Vizes Város – Tudatos víz- és csatornahasználat elnevezésű pályázat keretében meghirdetett versenyre a [email protected] címre várják a képeket június 11-ig.

A lefotózott fedlap helyét is megjelölő pályázók között 10 darab csatornaszörny emblémás pólót, ajándékcsomagot sorsolnak ki, a legszebb fedlapmintákból pedig póló készül. A fotókból készült összeállítást a társaság közzéteszi honlapján és Facebook-oldalán.

A fedlapok elsődleges szerepe, hogy meghibásodás vagy karbantartás esetén hozzáférést biztosítsanak a föld alatti közműhálózathoz. Az aknákra helyezett takarók hosszú évtizedekig helytállnak, védik az alattuk futó vezetékek épségét és a járókelőket is megóvják a balesetektől. A fedlapokon látható ábrák, feliratok elárulják a borítók pontos szerepét, az alattuk futó hálózat nevét, jellegét. A minták elsődleges szerepe a tájékoztatás, ennél azonban több lehetőséget rejt magában egy fémtakaró: díszítheti az utcaképet, ahogy ezt a világon számos helyen elterjedt, egyedi kialakítású, sajátos mintákkal, művészi igénnyel megfestett fedlapok példája bizonyítja. Párizs, vagy Prága utcáin történelmi jelenetek és ismert tájképek köszönnek vissza az aknatetőkről. Japánban 95 százalékban egyedi festésű fedlapok borítják az utcákat, páratlanul gazdag mintákkal színesítve a városlakók környezetét.

A város nevével, egyedi mintával ellátott míves csatornafedőkkel Pécsen is találkozhatnak a járókelők. A Tettye Forrásház szolgáltatási területén összesen 20 ezer szennyvizes fedlap őrzi a közműveket, ebből 17 ezer Pécsen.