Címlap Közélet Tovább szakad...

Tovább szakad az egység: hatan kilépnek Mellár egyesületéből!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy kilépő nyilatkozat szerint több tag is otthagyja a Mellár Tamás országgyűlési képviselő által vezette Mindenki Pécsért Egyesületet (MPE), amely a napokban kizárta volna Pécs polgármesterét, Péterffy Attilát, továbbá megvonta az egyesület nevének használatát 14 önkormányzati képviselőtől – írja az Index.

Hatan Mellár ellen

Az Index birtokába jutott dokumentum szerint az újonnan kilépők úgy érzik, mintha az egyesület célja megváltozott volna, valamint az sem tetszik nekik, hogy a pécsi polgármestertől megvonták a bizalmat, és kizárták.

Az a cél vezérelt minket, pécsi értelmiségieket a Mindenki Pécsért Egyesületben, hogy tudásunkkal, tanácsainkkal, kapcsolatainkkal hozzájárulhassunk ahhoz, hogy Pécs élhetőbb legyen, a város okosabban sáfárkodjon mind az épített örökségével, mind az itt lakók szellemi és fizikai potenciáljával, a hírekben ne szégyenszemre szerepeljünk korrupciós ügyek miatt, ne az eladósodottságunk döntsön rekordokat

– olvasható a kilépési nyilatkozat elején, amelyet az egyesület hat tagja írt alá.

Nem értenek egyet Mellár autokratikus vezetési stílusával

Egyikőjük, Bánkuti István közgazdász – aki a Tüke Busz vezérigazgatói cím használatára jogosult igazgatósági elnöke, Péterffy Attila egyik bizalmi embere – az Indexnek megerősítette kilépésük tényét, és azt is hozzátette, hogy nem értenek egyet Mellár Tamás autokratikus, nem a konszenzusra törekvő vezetési stílusával. Arról is beszélt, hogy további kilépőkre lehet számítani.

A kilépők a nyilatkozatukban azt írták: senki nem gondolta, hogy mindenben egyet fognak érteni az egyesületben, „a vitának fontos szerepe van a nem tekintélytiszteleten alapuló társadalomban, mert a közös ügyeinket meg kell vagy inkább meg lehet beszélni”.

A Mindenki Pécsért Egyesület megbontja az ellenzéki egységet?

Az aláírók most azonban úgy érzik, az elmúlt időszakban a Mindenki Pécsért Egyesület keretein belül furcsa dolgok kezdődtek, mintha az lenne a cél, hogy az egyesület megbontsa az ellenzéki pártok formálódó egységét.

Míg az országos politika a közös ügyek mentén való haladást tematizálja, addig Pécsett mintha egy célja vesztett lovagi torna zajlana épp a Mindenki Pécsért vezetésével, s már nem arról van szó, hogy ernyőszervezetként miként segítsük az együttműködést, hanem éppen ellenkezőleg, hogyan akadályozzuk meg. A találkozók hangnemét egyre inkább néhány tag kevéssé artikulált mondandója határozta meg, nem gondoljuk, hogy a hangerő, a személyeskedés és az indulat az érveket bármilyen szinten hitelessé tenné. Az utóbbi történések, a polgármestertől megvont bizalom, majd kizárása az egyesületből arra késztetett bennünket, hogy ebből a szervezetből mi kilépjünk

– áll a nyilatkozatban.

Bánkuti István az Indexnek azt mondta: Péterffyék kizárása (vagyis ennek a folyamatnak az elindítása) nem volt érvényes, mert csak a teljes tagság minősített többsége fogadhatott volna el egy ilyen határozatot.

A Momentum is lépett

A pécsi momemumosok is a mai nap folyamán tették közzé, hogy mi vezetett a városvezető koalíció válságához: