Címlap Közélet Újabb szakasz...
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Január elsején átmenetileg bezárta kapuit a nagyközönség előtt Pécs legnagyobb kapacitású kereskedelmi szálláshelye, a Palatinus Grand Hotel, hogy a tervek szerint 2025. első negyedévében teljes felújítást követően nyithasson újra, immár 4* minősítésű szállodaként. Október elején elkezdődik az épület átalakításának építési szakasza.

A szálló belső terei a bezárás óta sem néptelenedtek el, hiszen a vendégek helyét már január elején átvette a bontási munkálatokkal megbízott szakemberek serege, a szálloda korábbi munkatársai pedig a szomszédos Király u. 3. szám alatt szintén januárban megnyitott Palatinus Boutique Hotel épületében dolgoznak.

Az augusztus végével befejezett bontás során a meglévő bő 8000 négyzetméter nettó hasznos alapterületű épület belső tereit – a díszes reprezentatív helyiségek kivételével – egészen a tartószerkezetekig feltárták, így elbontották a homlokzati nyílászárók nagy részét, valamennyi belső válaszfalat és nyílászárót, az összes mennyezeti- és padló rétegrendet, minden belső vakolatot, továbbá a házat kiszolgáló gépészeti- és villamos infrastruktúrák egészét is.

A most induló munkafázisban már a véglegesített új belső kialakítás építése veszi kezdetét, ami várhatóan 2024 végére fejeződik be. A beruházás során átgondolt építészeti- és belsőépítészeti beavatkozások révén újulnak meg a szálloda homlokzatai, tetőfelületei, vendégszobái, reprezentatív terei, belső közlekedési kapcsolatai, konyhatechnológiája, üzemi és személyzeti terei, valamint villamos- és gépészeti hálózatai. A kivitelezés ideje alatt a ház Király utcai főbejáratának előudvarában toronydaru telepítése várható.

A fejlesztés révén Pécs történelmi belvárosában egymás tőszomszédságában két, minőségében egyaránt 4* besorolású, üzemeltetési hátterében közös, de kialakításában merőben eltérő arculatú szálloda várja majd visszatérő és új vendégeit a vármegyeszékhelyen elérhető legnagyobb összesített férőhely kapacitással. A Palatinus Boutique Hotel idén januárban átadott 29 vendégszobája mellé ugyanis a Palatinus Grand Hotel 85 vadonatúj vendégszobával – köztük számos nagy alapterületű lakosztállyal – nyit újra, ezáltal a két szomszédos szálláshelyen összesen 114 vendégszoba és több helyszínen, egyidejűleg akár többszáz fős nagyrendezvények lebonyolítására is alkalmas infrastruktúra létesül.