Címlap Közlekedés Januártól nem...

Januártól nem kell a jogsit magunknál tartanunk, de jó, ha tudjuk ezeket az adatokat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Január elsejétől nem kell aggódni, ha otthon felejtettük a jogsinkat, a rendőrség elektronikus ellenőrzi azt, ha megállítanak. 

Bár január elsejétől az autósoknak nem muszáj maguknál tartaniuk az autó forgalmi engedélyét és a jogosítványt, baleset esetén továbbra is meg kell adniuk a kárrendezéshez szükséges adatokat.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) közleményben írta meg, hogy ha az autó forgalmi engedélye és a jogosítvány érvényes, valamint szerepel a magyar nyilvántartásokban, egy vasárnap életbe lépő jogszabálymódosítás miatt 2023.01.01 től nem kell, hogy a forgalmi engedélyt és a jogosítványt mindig maguknál tartsuk a közlekedés során, hazánkban.

A rendőrség a helyszínen, elektronikusan is tudja ellenőrizni ezeket az igazolványokat.

Figyelem! Van kivételes eset is

Ez a könnyítés csak azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát és járművük is szerepel a magyar nyilvántartásban. Aki magyarként vezet külföldi rendszámú autót, vagy külföldiként magyar rendszámút, az továbbra is tartsa magánál az okmányokat.

Mi a helyzet baleset esetén? Hogyan töltsük ki a kárbejelentőt?

A Mabisz figyelmeztet: ha a közúti balesetben nem sérült meg senki és az érintettek nem tartják szükségesnek a rendőrség értesítését, a felek továbbra is kötelesek átadni egymásnak a sofőr, a gépjármű és a biztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat.

Az autó azonosításához jellemzően elegendő a rendszám és esetleg az alvázszám megadása.

A rendőrség értesítése nem kötelező, ha nem sérült meg senki. De ha valamelyik fél mégis hívja a rendőrséget, akkor a járművezetőknek meg kell várniuk az intézkedést.