Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Érdemes-e főzőcskézni a konyhában, ami sok-sok fáradsággal és idővel jár? Vagy inkább egy pécsi étteremben kóstoljunk bele a házias kosztba? - tette fel a kérdést 50 éve a helyi újság. Akkor még nem bonyolították túl az éttermek, azt főzték, amire mindenki vágyott, ráadásul éjfélkor vetkőző táncosnő színesítette a műsort!

Akkor még szinte mindenki meg tudott engedni magának és a családnak egy ünnepi vacsorát, ezért azt sulykolták a sajtóban, hogy nem érdemes otthon fáradozni a sütéssel-főzéssel, ha ugyanazt elénk teszik valamelyik a pécsi étteremben is.

Pécsett 32 melegkonyhás étterem volt nyitva szilveszter éjjel, köztük a legújabb, a Mecseki Vadásztanya.

Az Olimpiában és az Elefántban élő malacot sorsoltak a tombolán. A Baranya Megyei Vendéglátóipari Vállalat 10 ezer üveg pezsgőt, 20 ezer üveg bort, 2 ezer liter égetett szeszt szállított az éttermekbe. Sör és üdítőitalok korlátlan mennyiségben voltak kaphatók. Több mint 100 malac és 700 kilogramm virsli volt a hűtőkben.

Nádor, Pannónia, Borostyán, Olimpia, Hullám, Turist, Fenyves, Otthon, Vadásztanya – akkoriban ezek voltak a legmenőbb helyek, legalábbis ami a nagyközönséget illeti. Minden étterem külön ajánlattal készült a szilveszterre, akkor még nem külföldi ízekkel próbálták becsábítani a vendégeket.

NÁDOR ÉS PANNÓNIA

„A Nádor és a Pannónia szálloda helyiségeiben már alig van szabad asztal. Csupán a Mecsek Cukrászdában és a Pannónia Bárban lehet még asztalt foglalni. A Nádor Söröző — a hagyományaihoz híven — a pendlizőké (ingázók – a szerk), itt foglalt asztalok nem lesznek. A Nádor kombinált konyhájában 40 sült malac várja a jóétvágyú vendégeket, ezenkívül a hideg libamáj és a gödöllői töltött csirke lesz a szilveszteri különlegesség. A jobb minőségű kutatóintézeti borok és nyolcféle pezsgő „gondoskodnak” a jókedvről. Kapható lesz a legújabb pécsi pezsgő, a félszáraz Cabinet is. A Pannónia étteremben, a Nádor étteremben és a Pannónia bárban külön zenekar szórakoztatja a vendégeket.”

A Nádor Szálló ekkor kapott fülkés nyilvános telefont, ahonnan már nemcsak helyi, hanem távolsági hívásokat is le lehetett bonyolítani.

A RESTI

„Az Utasellátó Vállalat pécsi, főpályaudvari étterme, a „resti”, 5 órakor nyit, alkalmi étlappal. Gyomornyugtató újévi ételeket kínálnak: orosz hússalátát, korhelylevest, babgulyást, kolbászos bablevest, savanyú tatárlecsót kolbásszal és halászlét”

HULLÁM ÉTTEREM – már lebontották

„Nehéz lenne a szilveszteri étlapot felsorolni, szilveszterkor például nagyon ajánlom az úgynevezett Hullám-tálat. Ez — a többféle körítés mellett — sertéskarajból, vesepecsenyéből, sertésszeletből és májból áll, hozzá tojáslepény. De lesz disznótorosunk, hidegtálunk, ez utóbbi „összeállítása” a következő: kaszinótojás, csabai karaj, vesepecsenye, marhanyelv. Ami pedig szintén lényeges: kitűnő borokkal várjuk a vendégeket.”

FENYVES ÉTTEREM – egy ideje zárva

„Minden bizonnyal sikere lesz speciális ételeinknek. Az egyik a „szilveszteri bőségtár; ez bőrös malacsült, hurka, kolbász, pezsgős párolt káposzta, mint legfontosabb „kellékei” a valóban bőséges tálnak. Füstölt oldalassal, tejföllel készítjük a Jókai bablevest. A betyármarasztaló szűzpecsenyéhez — sok egyéb mellett — egészben sült vöröshagymát adunk, ami rendkívül jó, pikáns ízt ad az egész „kollekciónak”. Vállalatunk több egységéhez hasonlóan nálunk is megrendeztük az étteremben a karácsonyi-szilveszteri borvásárt. Mintegy 25 fajta palackozott borunk van, közöttük természetesen villányi, siklósi fehér és vörös fajták, de badacsonyi, tokaji, abasári, egri italokkal is bővítettük a választékot.”

BOROSTYÁN ÉTTEREM – ma a Szabadkikötő

„Pácolt bélszín reszelt sajttal, ez a mi mecseki finom falatunk. Karácsonykor és szilveszterkor ropogós malacsült szerepel többek között az étlapon és a nálunk már hagyományos farsangi fánk.

TOURIST ÉTTEREM (Sallai utca 35.)

„Aki kedveli a sramlizenét, az feltétlenül hozzánk jöjjön. A Járóka-együttes gondoskodik jó hangulatról. És természetesen a konyhafőnök. Háromféle menü szerepel az étlapon: malacpecsenye, disznótoros, illetve ormánsági töltött káposzta. Szilveszter éjfélkor
korhelylevest és virslit szolgálunk fel vendégeinknek. Ekkor rendezzük meg a tombolát is: a szerencsés nyertesek j pezsgőt, különféle borokat kapnak.”

OLIMPIA ÉTTEREM – és Bea, a táncosnő

„Mindhárom osztályunkon összesen 700 vendéget tudunk fogadni. Szilveszterkor 7-féle menüt biztosítunk, de lehet válogatni a mintegy 30-féle készétel, illetve frissen sült között is. Megjegyzem még, hogy minden menühöz előételt is adunk. Természetesen nálunk is lesz malacsült, aztán kolozsvári töltött káposzta és házi túrós, illetve meggyes rétes. A szilveszteri műsorban fellép a nemrég külföldről hazatért Szilvió-duó, továbbá a Bárányos-duó, aztán egy énekesnő és Bea, a táncosnő!”

Beáról sajnos nincs felvétel, viszont a Nádor Szálló bárjában is volt vetkőzés, nem is akármilyen! Mutajuk!


„S akik otthon, baráti körben töltik a szilvesztert, szintén nem szenvednek hiányt. 18 ezer kiló kocsonyahús, 130 ezer pár virsli, 8 ezer kiló hal és 150 ezer kilogramm friss, előhűtött csirke kerül az üzletekbe. Marhahúsból is bőséges lesz a választék és az ellátás. 22 ezer üveg pezsgő — köztük 7-féle pécsi pezsgő és a közkedvelt szovjet pezsgő — és 40—50-féle bor áll már az üzletek polcain. Olcsóbb borokban sem lesz hiány: 20 ezer üveg Kövidinka és 11 ezer palack spanyol bort szállítottak a boltokba. A szovjet és a lengyel vodkák, az NDK-likőrök, pálinkák és a különböző vermutok is ott sorakoznak már a polcokon. Sörből, Pepsi Colából, Coca Colából és Traubisodóból korlátlan mennyiség áll rendelkezésre. A közelmúlt újdonsága, a pácolt hal is jó csemegének ígérkezik. S aki nem fogadja meg, hogy éjfélkor szívja az utolsót, magyar, egyiptomi, bolgár, albán, jugoszláv, svájci és amerikai cigarettákból válogathat.

A Dunántúli Naplóban ilyenkor szinte minden vállalat boldog új évet kívánt a vevőinek, amihez mindig rajzoltak valami kedveset:

Forrás:Fortepan, Régi Pécs, Hungaricana, Dunanúli Napló, Filmhíradó